Sophia Loren je odrasla v revnem predmestju Neaplja, nato pa se hitro povzpela do statusa mednarodne filmske zvezdnice. Foto: EPA
Sophia Loren je odrasla v revnem predmestju Neaplja, nato pa se hitro povzpela do statusa mednarodne filmske zvezdnice. Foto: EPA

Igralka bo prejela nagrado visionary za zasluge na področju filmske umetnosti. Režiser, ki je v svojih neodvisnih filmih pogosto tematiziral manjšine, pa nagrado vantage.

Slavnostno slovesnost ob odprtju 25. septembra bodo sooblikovali režiserka filma Selma Ava Duvernay, filmski producent Jason Blum, ki je sodeloval pri filmu Zbeži!, ter scenarist filma Ameriška grozljivka Ryan Murphy, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Še ena v dolgi vrsti zamud pred odprtjem Losangeleškega muzeja filma

Odprtje so že večkrat prestavili
Odprtje Muzeja filmske akademije, ki vsako leto podeljuje nagrade oskar, je bilo že večkrat preloženo. Načrti za stavbo, ki jih je oblikoval priznani italijanski arhitekt Renzo Piano, so bili objavljeni leta 2021.

Sredstva za muzej so prispevali zvezdniki, kot so Steven Spielberg, Barbra Streisand in George Lucas, pa tudi filmski studii, fundacije in podjetja. Ker so letošnjo 93. podelitev oskarjev zaradi koronavirusa preložili s februarja na april, so prestavili tudi odprtje muzeja.

30.000 kvadratnih metrov površine
Deli zbirke oskarjeve akademije, vključno s filmi, scenariji, rekviziti in kostumi, si bo mogoče ogledati na površini skoraj 30.000 kvadratnih metrov. V veliki stavbi, ki se dviga nad tlemi v obliki krogle, pa bo tudi kinodvorana odprtega tipa s 1000 sedeži.