Robert Redford režiserje označuje kot novo generacijo filmarjev, ki ne želi izhajati iz stvaritev, ki so nastale pred njihovim časom. Foto: Reuters
Robert Redford režiserje označuje kot novo generacijo filmarjev, ki ne želi izhajati iz stvaritev, ki so nastale pred njihovim časom. Foto: Reuters
Colin Farrell, Sundance
Colin Farrell se skupaj z Brendanom Gleesonom znajde na ulicah Bruggesa. Foto: Reuters

Poleg filma In Bruges režiserja Martina McDonagha, ki je poskrbel za odprtje Redfordovega festivala neodvisnega filma, sestavlja letošnji program še 57 režijskih prvencev. Po besedah Roberta Redforda se letos predstavlja več novopečenih režiserjev kot kadar koli v zgodovini festivala, ki sega več kot dve desetletji nazaj.

Kot še dodaja, je mnogo takšnih filmarjev kot je McDonagh, ki so iz druge vrste ustvarjanja prešli v sedmo umetnost. Sam jih označuje kot novo generacijo filmarjev, ki so rojeni po obdobju 'baby booma', v njih pa prepoznava težnje po postavljanju novih temeljev filmskega ustvarjanja. "To je nova generacija, ki ne želi izhajati iz stvaritev, ki so nastale pred njihovim časom," še pojasnjuje Redford.

Publika pomirila režiserja
37-letni dramatik Martin McDonagh, dobitnik dveh nagrad Olivier za igri The Pillow Man in The Lieutenant of Inishmore, je za svoj prvi film izbral zgodbo o dveh najetih morilcih, ki ju napotijo v belgijsko mesto Brugges. Ob predstavitvi svojega prvega filmskega izdelka je povedal, da je navdušen, hkrati pa zaskrbljen, saj film predstavlja pred izbirčnim občinstvom Sundanca.

"Začenjam novo poglavje v svoji karieri in skrbi me, ali sem si izbral pravo pot," je še povedal. Režiser je odprtje festivala zagotovo zapustil pomirjen, saj je bil odziv občinstva na film, v katerem nastopata Colin Farrell, Brendan Gleeson in Ralph Fiennes v vlogi njunega šefa, izjemno pozitiven.