Festivalski vodja Dieter Kosslick z listino s prvega Berlinala leta 1951, ko je Pepelka prejela zlatega medveda. Foto: EPA
Festivalski vodja Dieter Kosslick z listino s prvega Berlinala leta 1951, ko je Pepelka prejela zlatega medveda. Foto: EPA
Berlinale poleg festivalov v Cannesu in Benetkah velja za enega od treh najpomembnejših filmskih festivalov na svetu. Foto: EPA
Darren Aronofsky
Darren Aronofsky se že veseli prevzema vajeti žirije letošnjega Berlinala, za katerega pravi, da vedno postreže z vznemirljivim in privlačnim programom. Foto: EPA

Leta 1951, ko se je zgodil prvi Berlinale, so se odločili za sledenje motu sporazumevanje med narodi in temu ostajajo zvesti tudi po tolikih letih. Tako se - kot vsa prejšnja leta – mnogi od izbranih filmov ukvarjajo s konflikti v svetu: od verskih zablod, mučenja, zatiranja in nasilja do pedofilije.

Vodja festivala Dieter Kosslick je na novinarski konferenci opozoril še na zanimivost, da so na prvem Berlinalu prvega zlatega medveda podelili Disneyjevemu animiranemu filmu Pepelka - letos pa je v festivalskem programu ponovno ne le kaka Disneyjeva klasika, temveč prav Pepelka.
Aronofsky ne bo osamljen
Berlinalova novinarska konferenca, ki vselej poteka devet dni pred začetkom festivala, je že zdavnaj postala ritual. Na njej so prisotni tudi vsi vodje festivalskih sekcij, ki se posvetijo še zadnji predstavitvi izbranih filmov in izpostavijo presežke.

Nekaj časa je delovalo, da bo režiser Darren Aronofsky sam sedel v mednarodni žiriji, vendar se mu bodo pridružili francoska igralka Audrey Tautou, južnokorejski scenarist in režiser Bong Joon-ho, perujska scenaristka, režiserka in producentka Claudia Llosa, iz ZDA prihajata producentka Martha De Laurentiis ter scenarist, režiser in producent Matthew Weiner, nemške barve pa bo zastopal igralec Daniel Brühl.

105,5 filmov na dan
Letošnji Berlinale, ki bo trajal od 5. do 15. februarja, prinaša torej 441 filmov, kar je 32 več kot lani, ti pa prihajajo iz 72 držav. 23 filmov se je uvrstilo v tekmovalni program.

Nemški časnik Berliner Morgenpost navaja, da bo na filmskem sejmu, imenovanem European Film Market (EFM), ki je eden od satelitskih dogodkov, ki se dogajajo istočasno kot Berlinale, prikazanih še dodatnih 719 filmov. To je torej skupno 1160 filmov v enajstih dneh, kar pomeni 105,5 filmov na dan.

Skorajda gneča na rdeči preprogi
V nemški prestolnici pričakujejo kopico hollywoodskih zvezd - od Nicole Kidman, Ryana Reynoldsa, Cate Blanchett, Natalie Portman, Roberta Pattinsona in Tima Rotha. Iz Francije sta se najavili še Lea Seydoux in Juliette Binoche, iz Anglije pa Helen Mirren, Helena Bonham-Carter in Ian McKellen. Med pričakovane legendarne goste pa se zagotovo umeščajo še nefilmska imena, kot so glasbenik Donovan in zasedba Beach Boys.

Tudi med pričakovanimi režiserji je kar nekaj slavnih imen, četudi prav ti spadajo med medijsko sramežljive osebe: od Terrenca Malicka, Petra Greenawaya, Benoîta Jacquota, Antona Corbijna in Margarethe von Trotta.

Letos se veliko govori o ženskah
Pravzaprav se več kot o samih ženskah v svetu filma govori o njihovi odsotnosti. Letošnja izdaja Berlinala bo sploh druga v njegovi 65-letni zgodovini, ki jo bo odprl film kake režiserke. Kot prvo je ta čast doletela prav von Trottovo leta 1995, ko so predvajali njen film Das Versprechen (Obljuba).

Letos pa bo to film Isabel Coixet, naslovljen Nobody Wants the Night (Nihče ne želi noči). In to je ena izmed karakteristik, ki postavlja letošnji Berlinale in njegove medvede pred druge filmske festivale in nagrade. Medtem ko canski festival velja za dogodek "starih gospodov", je Berlinale v tekmovalni program uvrstil tri filme, ki so delo režiserk. V celotnem programu pa je kar 115 filmov režiserk, kar predstavlja skoraj četrtino programa.