Obamo sta dve snemalki sledili zadnji dve leti, material pa je zdaj v intenzivni montaži. Foto: Reuters
Obamo sta dve snemalki sledili zadnji dve leti, material pa je zdaj v intenzivni montaži. Foto: Reuters
Edward Norton
Edward Norton se je s svojo produkcijsko hišo Class 5 films odločil ponuditi pomoč pri nastajanju dokumentarca. Foto: EPA

Dokumentarni film, ki je tik pred zaključkom, je sicer začel nastajati dolgo predtem, ko si mnogi še v sanjah niso upali pomisliti, da bo postal novi ameriški predsednik. Začetki namreč segajo v leto 2004, ko je snemalko Amy Rice njen brat opozoril na nekega Obamo in njegov govor na takratni demokratski konvenciji. Riceova je tako začela slediti njegovi uspešni kampanji za senatorja, saj je bil istega leta tudi izvoljen.

Nad idejo se je navdušil tudi Norton, ki je projektu ponudil pomoč s svojo produkcijsko hišo Class 5 films. Novopečenega senatorja je tako Riceova svojo kolegico Alicio Sams začela snemati leta 2006, ko so mu sledili tudi v Afriko, vmes pa so dokumentirali tudi njegovo odločanje, ali naj se spusti v bitko za predsednika. Ko se je tako naslednje leto začela predsedniška kampanja, sta že bili prepoznaven del Obamove stalne novinarske ekipe.

Dokumentarni film zdaj intenzivno montirajo, poleg reportažnih posnetkov zadnjih dveh let pa bo predstavil tudi njegovo celotno življenjsko zgodbo. Po volitvah je seveda film požel val zanimanja, še posebej pa po tem, ko je družba HBO odkupila pravice.

Dokumentarec bo končan do spomladi
Vseeno pa filma ne bomo videli pred spomladjo oziroma zgodnjim poletjem. Že februarja pa bo, prav tako na HBO-ju, predstavljen film o kampanji Obamovega nasprotnika Johna McCaina z naslovom "McCainova Amerika: 57.838.800 volivcev," v režiji Alexandre Pelosi, ki je režirala tudi dokumentarec o prvi predsedniški kampanji Georgea Busha mlajšega leta 2000 z naslovom "Journeys with George." Na prvi predsedniški kampanji so sledili tudi Billu Clintonu leta 1992, iz česar je nastal "The War Room".

Na platna je ravnokar prišel tudi igrani film W, v katerem Oliver Stone portretira življenje Busha mlajšega. Stone je tako po Kennedyju in Nixonu naredil že tretjo biografijo ameriškega predsednika.

B. K.