Glavni
Glavni "uvoznik" hišnih računalnikov Jonas Žnidaršič. Foto: iz dokumentarnega filma
Tehnika ljudstvu, dokumentarni film o prvih "prešvercanih" računalnikih za domačo uporabo v Sloveniji. Foto: iz dokumentarnega filma
Za igranje igric ste potrebovali kasetofon. In kaseto, seveda. Foto: iz dokumentarnega filma

V ta čas bo popeljal zabavni dokumentarni film Tehnika ljudstvu, ki so ga za RTV Slovenija posneli pri Invidi, premierno pa si ga lahko ogledate v torek, 21. aprila, ob 20.55 na TV SLO 1.

Pri zabavnem in nostalgičnem dokumentarnem filmu je sodelovalo kar nekaj ljudi, ki so v osemdesetih z ogromno mero ustvarjalnosti in entuziazma skrbeli za razmah računalniške pismenosti. Poskrbeli so namreč, da so se v Sloveniji kljub prepovedi znašli prvi računalniki za osebno uporabo, za kopije najnovejših igric in programov ter navsezadnje tudi za to, da je v takratni skupni državi Jugoslaviji zakrnela oblast tovrstni tehnologiji prižgala zeleno luč.

Čeprav so bili prvi računalniki z današnjega vidika silno preprosti, povezani s hišnim televizorjem in kasetofonom, je šlo za prvi korak evolucije, ki je do danes digitalizirala in povezala svet. Pa ne le to! V Sloveniji je ukvarjanje z računalništvom pomenilo beg iz socialističnega 'dolgcajta', pripadnost neki avantgardi in dejavnost, ki nas je postavila v korak z globalnim tokom ter spodbujala mnogo vzporednega dogajanja. Zgodba se ne osredotoča na tehnične vidike, temveč nas popelje skozi kulturne pojave, ki so spremljali začetke hišnega računalništva.

V dokumentarnem filmu je kar nekaj zabavnih trenutkov, v katerih bomo sogovornike spoznali v malce drugačni luči. Ste vedeli, da je, na primer, nekdanji minister Žiga Turk v študentskih letih s prijateljem Matevžem Kmetom razvil dve priljubljeni igri Kontrabant? O teh časih, ko je izšla tudi prva revija Moj Mikro, razlaga s hudomušnim nasmehom na obrazu.

Ob njiju spregovorijo še drugi pionirji domače računalniške scene osemdesetih let prejšnjega stoletja: Jonas Žnidaršič, Primož Jakopin, Jernej Pečjak, Sergej Hvala, Jure Longyka, Saša Albert, Jani Kovačič in Andrej Vihtelič.

Scenarij po lastni ideji je napisal Jaka Terpinc, dokumentarec pa je režiral Slobodan Maksimović.