Na dražbi bodo ponudili tudi stol kapitana Kirka. Foto:
Na dražbi bodo ponudili tudi stol kapitana Kirka. Foto:
Zvezdne steze
Kaj vse so za seboj pustili junaki Zvezdnih stez?
Zvezdne steze
Poleti si bo mogoče predmete ogledati na številnih konvencijah Zvezdnih stez po vsem svetu. Foto: EPA

Za dražbo bo poskrbela hiša Christie's, ki bo na prodaj poleg rekvizitov ponudila kostume, najrazličnejše dele scene in makete. Oktobra bo tako v New Yorku mogoče kupiti več kot tisoč predmetov, z dražbo pa bodo počastili tudi 40-letnico priljubljene znanstvenofantastične nanizanke. Predmeti, ki so sicer v lasti televizijske mreže CBS in filmskega studia Paramount, so pomagali ustvarjati zgodbe v vseh šestih tv-serij in desetih filmov.

Kot je povedala direktorica posebne zbirke hiše Christie's Cathy Elkies, je imela priložnost pobrskati po arhivih obeh družb. »Resnično so nam dali priložnost, da izberemo med predmeti takšno kupčijo, ki pripoveduje celotno zgodbo serije,« je še dodala Elkiesova. Ko so stopili v prostore z množico predmetov, tako ali drugače povezanih z nastajanjem Zvezdnih stez, so takoj pomislili, da morajo to nujno dobiti.

Bi se radi oblekli v Spocka?
Najdragocenejši "spominek" je replika stola kapitana Kirka, ki so ga izdelali za serijo Deep Space Nine iz leta 1996. Stol, ki ga je bilo mogoče videti v epizodi Trials and Tribble-ations, so ocenili na 15.000 dolarjev. Zagotovo pa bodo kar nekaj pozornosti pritegnili tudi kostumi, v katerih so se predstavljali Spock, Uhura in kapitan Picard.

Od ušes do ledvičnih kamnov
To ne bo prvič, da se bodo predmeti in kostumi iz serije pojavili na dražbi. V Los Angelesu je leta 2000 prav tako dražbena hiša Christie's med drugim prodala Spockova ušesa, za katere je moral novi lastnik odšteti 3.290 dolarjev. Tistim, ki jim morda plastična ušesa niso dovolj zanimiva, pa je William Shatner, ki je igral v vlogi kapitana Kirka, na spletu ponudil svoj ledvični kamen, za katerega je iztržil 25.000 dolarjev, izkupiček pa namenil v dobrodelne namene.

Na svoj račun pa bodo prišli tudi tisti, ki za ponujeno blago niso pripravljeni zapravljati denarja, saj si bodo lahko pred dražbo zbirko ogledali poleti na konvencijah Zvezdnih stez, ki jih bodo pripravili v različnih krajih po svetu.