Tradicionalne oblike animacije v zadnjih letih doživljajo preporod, saj so se ustvarjalci zavedli omejitev digitalne animacije, ki pogosto deluje sterilno in hladno. Foto: StopTrik (Miha Sagadin)
Tradicionalne oblike animacije v zadnjih letih doživljajo preporod, saj so se ustvarjalci zavedli omejitev digitalne animacije, ki pogosto deluje sterilno in hladno. Foto: StopTrik (Miha Sagadin)
StopTrik
Festival želi biti predvsem izhodišče komunikacije med ustvarjalci. Foto: StopTrik

animacije stop motion StopTrik, ki ga s partnerji pripravlja Pekarna Magdalenske mreže. Edini tovrstni evropski festival bo tokrat potekal na temo Obsesija, perverzija, upor.

Festival bo do nedelje potekal na Vetrinjskem dvoru, v Kinu Udarnik in dvorani Gustaf.

Animacija kot polje družbene kritike
Po besedah direktorice festivala Olge Bobrowske in programskega direktorja Michala Bobrowskega je letošnji koncept tematsko povezan s specifično preteklostjo oporečniškega animiranega filma, hkrati pa nagovarja tovrstne vsebinske možnosti njegovega razvoja v današnjem času. S tem je tudi animirani film lahko medij odkrite kritike družbenopolitičnega sistema, v katerem živimo danes.

V 20. stoletju je medij animiranega filma postal specializiran za portretiranje oporečniškega sveta intimnih obsesij, obskurnih perverzij in uporništva. V tesni povezavi s koncepti psihoanalize in ideološke kritike so te teme navdihnile avantgardna gibanja dvajsetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, vzhodnoevropske filmske ustvarjalce, ki so izzivali sistem, ter sodobne avtorje konceptualnih in intermedialnih del.

Analogna tehnika v digitalnem filmu
Animacija stop motion je posebna analogna tridimenzionalna tehnika, ki vzpostavlja edinstven in avtonomen medij, vreden posebne pozornosti ter ločene refleksije. Edinstvenost žanra leži v kombinaciji resničnosti in iluzije. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja.

Slovensko-poljska naveza
Festival od leta 2011 poteka v Sloveniji in na Poljskem ter predstavlja lokalno, nacionalno in mednarodno produkcijo stop motion. Ideja o StopTriku se je rodila iz prepričanja organizatorjev, da animacija stop motion s svojo analogno naravo ter tehnološko dostopnostjo nagovarja ne samo profesionalno, temveč tudi najširše občinstvo.

Jedro festivala bodo sestavljale projekcije filmov dveh tekmovalnih programov, mednarodnega programa stop motion in tekmovanja Borderlands, ki bosta potekala v Mariboru in konec oktobra še v Niepolomicah na Poljskem. Ob tekmovalnem delu se bo na festivalu vrstila še vrsta spremljevalnih programskih sklopov.