V 20 ur posnetega materiala in 96 ur arhivskih posnetkov sta avtorici vložili 33 mesecev trdega dela, da se je rodil film Odpadki druge generacije. Foto: odpadkipunkdok.si
V 20 ur posnetega materiala in 96 ur arhivskih posnetkov sta avtorici vložili 33 mesecev trdega dela, da se je rodil film Odpadki druge generacije. Foto: odpadkipunkdok.si

Po osamosvojitvi Slovenije se je zdelo, da je zgodba panka na Slovenskem končana -a vsak konec je hkrati nov začetek. Po letu 1991 se je oblikovala nova, druga generacija pankerjev, ki še danes verjamejo, da je drugačen svet mogoč in potreben.

O pankovski ideologiji, kulturi, glasbi, skvoterskem gibanju, svobodoljubju in političnem boju pod zastavo anarhizma v novem dokumentarcu Odpadki druge generacije - po stopinjah nekega punka pripovedujejo aktivni pripadniki undergrounda: glasbeniki, aktivisti, skvoterji, glasbeni promotorji in organizatorji.

"To je dokument neodvisnosti, ljubezni do glasbe in ustvarjanja," o svojem prvencu zapiše režiserka Dunja Danial, ki je scenarij napisala v sodelovanju z Jasno Babić. "Premislek o delu iz strasti in o svetu, ki ga ne poganja kapital." Film bo premiero danes doživel na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru, kjer ob glavnem že vrsto let poteka tudi Hrupni maček, tekmovalni spored glasbeno-dokumentarnih filmov.

"Večina sogovornikov iz filma je na tej sceni še vedno zelo dejavna; bodisi prirejajo koncerte, igrajo v bendih ali pa so politično dejavni," je avtorica pojasnila v oddaji Poletna scena. "Pank ni samo glasba, ampak zajema celo vrsto dejavnosti." Film bo po gostovanju v Ljutomeru mogoče videti tudi v nekaterih legendarnih klubih, ki so v dokumentarcu predstavljeni, avtorica pa upa še na uvrstitev na spored 19. festivala slovenskega filma, ki ga bo tudi letos sredi septembra gostil Portorož.

Pogovoru s Tonijem Cahunkom v oddaji Poletna scena lahko prisluhnete spodaj.

Gostja: Dunja Danial
Gostja: Dunja Danial