Zlasti ženske gledalke letošnjega canskega festivala bodo lahko vzdihovale ob 3D podobi Johnnyja Deppa, ki je še četrtič ponovil vlogo pirata Jacka Sparrowa. Ob njem je v Piratih s Karibov: Z neznanimi tokovi zaigrala Penelope Cruz. Foto:
Zlasti ženske gledalke letošnjega canskega festivala bodo lahko vzdihovale ob 3D podobi Johnnyja Deppa, ki je še četrtič ponovil vlogo pirata Jacka Sparrowa. Ob njem je v Piratih s Karibov: Z neznanimi tokovi zaigrala Penelope Cruz. Foto:
Antonio Banderas, Pedro Almodovar
Antonio Banderas se pred Almodovarjeve kamere vrača v temačni drami La piel que habito (Koža, v kateri živim), španski režiser pa se bo v Cannesu z njo potegoval za zlato palmo.
Woody Allen
Organizatorji filmskega festivala v Cannesu pričakujejo udeležbo francoskega predsedniškega para, saj se bo Carla Bruni-Sarkozy pojavila v otvoritvenem filmu Woodyja Allena Polnoč v Parizu (Midnight in Paris). Foto: EPA
Seann Penn
Sean Penn igra v edinem ameriškem filmu, uvrščenem v tekmovalni program, Malickovem Drevesu življenja (The Tree of Life), zgodbi o izgubi nedolžnosti.
Žiriji bo letos predsedoval ameriški igralec Robert de Niro
Canski žiriji bo letos predsedoval ameriški igralec in režiser Robert de Niro. Foto: EPA

V osrednji tekmovalni program festivala, ki bo med 11. In 22. majem k Azurni obali privabljal oči filmskega sveta, se je uvrstilo 19 naslovov. Med temi je nekaj najbolj znanih režiserskih stalnic, kot sta Lars Von Trier s filmom Melanholija, Pedro Almodovar z zgodbo La Piel que habito (Koža, v kateri živim) plastičnem kirurgu – igra ga Antonio Banderas, ki se odloči, da pravico vzame v svoje roke. Filmu je naslov. Svoj film predstavljajo tudi brata Dardenne z Le Gamin au Vélo (Fant s koelsom) in Nanni Moretti s filmom Habemus Papam (Imamo papeža). Turški režiser Nuri Bilge Ceylan prihaja v Cannes s filmom Nekoč v Aanatoliji.
V 'boju' za najprestižnejše canske nagrade se potegujejo štiri ženska imena. 41-letna Britanka Lynne Ramsay tekmuje s filmom We Need to Talk About Kevin, japonska režiserka Naomi Kawase s filmom Hanezu No Tsuki, 34-letne Maiwenn Le Besco se spomnimo iz Bessonovega Petega elementa kot pojočega nezemljanko, tokrat pa se predstavlja z romantično zgodbo Polisse. Pisateljica Julia Leigh, ki je nase opozorila že s prvencem The Hunter, se je v tekmovalni program uvrstila s Trnuljčico - Sleeping Beauty.

Med tekmujočimi naslovi najdemo samo en ameriški izdelek - Drevo življenja (The Tree of Life) Terrencea Malicka, zgodba o izgubi nedolžnosti, v kateri igrata Sean Penn in Brad Pitt, južnoameriška produkcija pa ni zastopana.

Umetniški direktor festivala Thierry Fremaux je zadovoljen s programom letošnje izdaje. Če je bilo lani na festival prijavljenih 1.665 filmov, so letos lahko izbirali izmed več kot tisoč naslovi več, pri tem pa so se lahko razveselili velike zemljepisne, generacijske, slogovne in produkcijske raznolikosti filmov.

Pirati s Karibov bodo zapluli v Cannes
Poleg 19 glavnih naslovov bo letošnji program postregel še z dodatnimi 19 naslovi v programu Posebni pogled. Posebno mesto namenjajo organizatorji Egiptu, Tuniziji in Japonski. V tekmovalnem programu je tudi film v 3D-formatu, zgodba o samuraju Japonca Takashija Miikea, verjetno pa bo več medijske pozornosti pritegnil še en 3D-izdelek, četrto nadaljevanje Piratov s Karibov, v katerem se na morje kot Jack Sparrow vrača Johnnny Depp, tokrat v družbi Španke Penelope Cruz.
Pod budnim očesom Roberta de Nira
O dobitnikih zlate palme bo odločala žirija, ki ji bo predsedoval legendarni ameriški igralec Robert de Niro, s kom vse bo 'sedel za mizo', pa bo znano prihodnji teden. Srbski režiser Emir Kusterica bo na čelu žirije Posebnega pogleda, v kateri so prikazani filmi manj znanih režiserjev.
Častna palma za Bernarda Bertoluccija
Odprtje festivala bo v znamenju dveh svetovno znanih režiserjev, Woodyja Allena, ki je svoj zadnji film Polnoč v Parizu (Midnight in Paris) posnel v francoski prestolnici, o njem pa se je veliko pisalo tudi zato, ker je v njem zaigrala Carla Bruni-Sarkozy. Žarometi pa bodo usmerjeni tudi v italijanskega režiserja Bernarda Bertoluccija, ki bo prvi večer prejel častno zlato palmo.

Seznam tekmovalnih filmov 64. filmskega festivala v Cannesu

Pedro Almodóvar
– La Piel que Habito
Bertrand Bonello – L'Apollonide
Alain Cavalier – Pater
Joseph Cedar – Hearat Shulayim
Naomi Kawase - Hanezu No Tsuki
Jean-Pierre in Luc Dardenne – Le Gamin au Vélo
Aki Kaurismäki – Le Havre
Nuri Bilge Ceylan – Once Upon a Time in Anatolia
Lynne Ramsay - We Need to Talk About Kevin
Terrence Malick – The Tree of Life
Radu Mihaileanu – La Source des Femmes
Maiwenn - Le Besco Polisse
Takashi Miike – Ichimei
Julia Leigh - Sleeping Beauty
Nanni Moretti – Habemus Papam
Markus Schleinzer – Michael
Paolo Sorrentino – This Must Be the Place
Lars von Trier – Melancholia
Nicolas Winding Refn – Drive