Foto: EPA
Foto: EPA

"Požar je izbruhnil na območju, kjer so razstavljali kulise," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik družbe Cinecitta in dodal, da nihče ni bil poškodovan. Vzrok požara v studijskem kompleksu jugovzhodno od italijanske prestolnice za zdaj ni znan, a je v velikem delu Italije to poletje zaradi hude suše velika požarna ogroženost. Pri gašenju požara v Cinecittaju so po pisanju AFP-ja sodelovale tri ekipe gasilcev.

Prekinitev snemanja filma s Charlize Theron
Koordinatorka produkcije Natalia Barbosa je sporočila, da je požar prekinil snemanje filma The Old Guard 2 (Stara garda 2) s Charlize Theron v glavni vlogi. Barbosa je dejala, da se je požar ob močnem vetru in visokih temperaturah hitro širil, zato je bilo prizorišče preventivno evakuirano. "Izgubili smo dva snemalna dneva," je dodala.

Foto: EPA
Foto: EPA

Studijski kompleks Cinecitta je že avgusta 2007 močno prizadel požar, ki je izbruhnil v skladišču, kjer so bile shranjene kulise za HBO-jevo uspešnico, serijo Rim, ki so jo snemali med letoma 2005 in 2007. Požar se je nato razširil še na druge stavbe v obsežnem kompleksu, ki velja za drugo največje filmsko mesto na svetu – takoj za Hollywoodom.

Film – pomembno orodje fašistične oblasti
Benito Mussolini
je bil tisti, ki je januarja 1936 postavil temeljni kamen za gradnjo teh znamenitih filmskih studiev. Pod geslom "Film je najmočnejše orožje" je leto dni pozneje že odprl vrata Cinecitta, namenjena služenju filmske industrije fašističnemu režimu. Studijski kompleks, znan tudi kot "Hollywood na Tiberi", je od Rima oddaljen približno deset kilometrov, tvori ga 40 hektarjev snemalnih površin, 19 filmskih studiev in številna produkcijska poslopja.

Film je bil pomembno orodje fašistične oblasti, vendar kljub temu ni bil namenjen le propagandi. Foto: Televizija Slovenija
Film je bil pomembno orodje fašistične oblasti, vendar kljub temu ni bil namenjen le propagandi. Foto: Televizija Slovenija

V 50. letih preteklega stoletja, ki so obveljala za zlato dobo Cinecitta, ki se je izpela s koncem 60. let, so med drugim nastale klasike, kot so Rimske počitnice (1959) režiserja Williama Wylerja, ki je tam posnel tudi z 11 oskarji nagrajenega Bena Hura (1959). V tem studijskem kompleksu so bili posneti tudi Helena iz Troje (1956), ki jo je režiral Robert Wise, Mirni Američan (1958) režiserja Josepha L. Mankiewicza in Sladko življenje (1960) Federica Fellinija.

Sorodna novica Znameniti italijanski kompleks studiev Cinecitta si obeta 260 milijonov težko prenovo

Napoved 260-milijonske prenove
A Cinecitta si vse od konca 60. let prejšnjega stoletja ne more povrniti nekdanjega slovesa, saj se televizijske in večje mednarodne produkcije raje odločajo za bolj sodobno opremljene studie. Italijanski poslovni časopis Il Sole 24 Ore je pred časom pisal, da trenutna nezmožnost teh filmskih studiev, da bi zadovoljili potencialno povpraševanje po televizijskih serijah in filmih, zaradi premajhne velikosti odrov in drugih pomanjkljivosti stane približno 25 milijonov evrov na leto.

Decembra lani so nato iz Cinecitta sporočili, da bo tudi z evropskimi sredstvi za okrevanje po pandemiji končno prišlo do prenove, ki so jo napovedovali že nekaj časa. 260 milijonov vredna prenova bo poleg tehnoloških posodobitev prinesla podvojitev površine studiev z nastankom petih novih snemalnih prizorišč ter obnovo in razširitvijo petih drugih.