Foto: AP
Foto: AP

V kinodvorani v Tokiu je brez večje promocijske dejavnosti, le z majhnim plakatom, potekala premiera slavljenega in z več oskarji nagrajenega filma Oppenheimer o izumitelju atomske bombe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Japonskem so razprave o atomski bombi še vedno zelo čustvene, zato ne preseneča, da se je šele osem mesecev po uradni premieri v Ameriki – in po tem, ko je film že osvojil številna priznanja na največjih filmskih festivalih po svetu – premierno predvajal tudi v državi, kjer sta dve atomski bombi tudi uničili mesti Hirošima in Nagasaki.

Sorodna novica Oppenheimer

Zaradi občutljive tematike so premiero filma po državi spremljali s strahom
V ZDA in številnih drugih državah po svetu so film Oppenheimer režiserja Christopherja Nolana začeli predvajati lani poleti, hkrati s filmom Barbie. A medtem ko so Barbie na Japonskem začeli predvajati avgusta lani, Oppenheimerja več mesecev ni bilo v japonskih kinematografih. Kot je znano, film sicer ne prikazuje opustošenja, ampak se osredotoča na ameriškega izumitelja in fizika J. Roberta Oppenheimerja kot osebo in njegove notranje konflikte.

Zakaj je bilo tako, uradno niso nikoli pojasnili, je pa to spodbudilo ugibanja, da je bil film preveč sporen, da bi ga predvajali na Japonskem kot edini državi, ki je kdaj koli med vojno utrpela jedrski napad. Prav iz tega razloga so se morda japonski distributerji odločili, da filma ne bodo prikazovali poleti ob obletnicah napadov, navaja AFP.

Sorodna novica Največ oskarjev filmu Oppenheimer. Za glavni vlogi nagrajena Cillian Murphy in Emma Stone.

"Z vidika Hirošime grozota jedrskega orožja ni bila dovolj prikazana"
Film so predvajali tudi v Hirošimi, kjer je med obiskovalci naletel na mešan odziv. Že na predpremieri filma v enem od kinematografov je imel govor tudi nekdanji župan Hirošime 96-letni Takaši Hiraoka, ki je preživel napad z atomsko bombo in je bil razumljivo bolj kritičen do prikazanega filma. "Z vidika Hirošime grozota jedrskega orožja ni bila dovolj prikazana," so navedli japonski mediji. "Film je bil posnet tako, da je potrdil sklep, da je bila atomska bomba uporabljena za reševanje življenj Američanov."

Po premieri so obiskovalci delili različne odzive. "Film je bil res vreden ogleda in uspelo se mi je osredotočiti do konca. Vendar mi je bilo zelo neprijetno ob nekaterih prizorih, recimo sojenja proti Oppenheimerju v Združenih državah Amerike na koncu," je po ogledu premiere v Hirošimi za Reuters dejala 65-letna obiskovalka Agemi Kanegae.

"Čeprav je izumitelj eden od storilcev, je tudi on žrtev, ujeta v vojno"
Svoje vtise je delil tudi anonimni obiskovalec: "Filmi režiserja Christopherja Nolana so mi zelo všeč. Seveda je to izjemen film, ki si je zaslužil oskarja v Združenih državah Amerike. Toda film prikazuje tudi atomsko bombo na način, za katerega se zdi, da jo hvali, in kot oseba, ki ima korenine v Hirošimi, sem ga težko gledal. Nisem prepričan, da je film v japonskih očeh vreden posebne pozornosti."

Sorodna novica Oppenheimer simbol (neustavljive) verižne reakcije

"Film pripoveduje zgodbo iz ameriške perspektive, skozi oči tistih, ki so izumili atomsko bombo. Hirošima in Nagasaki, kjer sta bili odvrženi atomski bombi, sta zagotovo žrtvi. Menim pa, da je, čeprav je izumitelj eden od storilcev, tudi on žrtev, ujeta v vojno," pa je dejal 19-letni študent Rišu Kanemoto iz Hirošime.

Oppenheimerja so predpremierno prikazali tudi v Nagasakiju. 80-letni Masao Tomonaga, ki je prav tako preživel napad z atomsko bombo, je povedal, da ga je film navdušil. "V na desetinah prizorov je prikazan šok Oppenheimerja nad resničnostjo atomskega bombardiranja. To je bilo zame dovolj," je povedal za Reuters.

Režiser Christopher Nolan in njegova žena Emma Thomas bosta prejela viteški naziv
Z oskarjem nagrajeni režiser filma Oppenheimer Christopher Nolan ter njegova žena in producentka filma Emma Thomas bosta za svoje zasluge na področju filma prejela viteški naziv in naziv dame, je še v četrtek sporočila vlada Združenega kraljestva. Odlikovanja se uradno podelijo na slovesnosti v Buckinghamski palači, kjer jih pogosto osebno podeli britanski monarh. Vendar Karel III. trenutno ne opravlja kraljevih dolžnosti, saj se zdravi zaradi raka.

53-letni Nolan in 52-letna Thomas sta soustanovitelja produkcijske hiše Syncopy, ki stoji za številnimi njunimi filmskimi uspešnicami. Sodelovala sta pri vseh njegovih velikih celovečercih, vključno s trilogijo Temni vitez (The Dark Knight), Izvorom (Inception), Medzvezdjem (Interstellar), Dunkirkom (Dunkirk) in Tenetom iz leta 2020.