Večina gledalcev je risanko sprejela kot lahkoten in popolnoma primeren poduk o človeški anatomiji. Foto: Zajem zaslona/DR
Večina gledalcev je risanko sprejela kot lahkoten in popolnoma primeren poduk o človeški anatomiji. Foto: Zajem zaslona/DR

Danska državna televizija DR je predstavila novo animirano serijo v 13 petminutnih epizodah; namenjena je otrokom med štirimi in osmimi leti starosti. Njen protagonist je John, možak z najdaljšim penisom na svetu, ki kljub svoji anatomski posebnosti – ali pa prav zaradi nje – doživi številne pustolovščine. Risanko si lahko ogledate na spletni strani danske televizije.

Serija je v domovini sprožila javno debato o tem, kakšne teme so – oziroma niso – primerne za otroške programe. Od sobote, ko je bila na sporedu prva epizoda, so številni obsodili koncept lika, ki svojega penisa ne more nadzorovati. "Je to res sporočilo, ki ga hočemo sredi razmaha gibanja #JazTudi pošiljati otrokom?," je v kolumni zapisala danska pisateljica Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Politik Morten Messerschmidt, član desne Danske ljudske stranke, je komentiral, da "otrok ne bi smeli siliti gledati animirane upodobitve mednožja odraslega moškega".

Profesor na Univerzi v Roskildeju Christian Groes je za britanski The Guardian komentiral, da risanka, ki "slavi moč moških genitalij", ne more biti koristna za gibanje za enakopravnost. "Krepi klasično miselnost patriarhalne službe in normalizira 'kulturo moških debat' ... ki je bila že večkrat uporabljena za opravičevanje neprimernega vedenja. Risanka naj bi bila duhovita – zato velja, da je neškodljiva. Ampak ni. In to so nauki, ki jih predajamo otrokom."

V prvi epizodi John svoj organ uporabi namesto vrvice za psa – in kmalu dobi cel kup prošenj od sosedov, naj sprehaja še njihove ljubljence. Foto: Zajem zaslona/DR
V prvi epizodi John svoj organ uporabi namesto vrvice za psa – in kmalu dobi cel kup prošenj od sosedov, naj sprehaja še njihove ljubljence. Foto: Zajem zaslona/DR

Klinična psihologinja Erla Heinesen Højsted je prepričana, da so kritiki risanke stvar vzeli malo preveč resno. "John Dillermand nagovarja otroke, ker razume njihov način razmišljanja – otrokom so genitalije pač smešne."

"Risanka upodablja impulzivnega človeka, ki se nima vedno pod nadzorom, ki dela napake – tako kot otroci. Pomembno je to, da Dillermand svoje napake vedno popravi. Sprejme odgovornost za svoja dejanja. Ko mu v risanki ženska reče, da bi moral penis držati v hlačah, jo upošteva. Kar je lepo. Odgovoren je."

Højsted se sicer strinja, da trenutek za tako risanko morda ni idealen in da bi bil morda dobrodošel kakšen program, ki bi pokazal "razliko in raznolikost" človeških teles, ne pa samo enega predimenzioniranega organa (Dillermand v danščini dobesedno pomeni penis-mož). "Ampak to zagotovo ni risanka o seksu. Če se pretvarjamo, da je, to pomeni, da nanjo preslikavamo odrasle ideje."

V eni izmed epizod otroku v živalskem vrtu ukrade sladoled. Foto: Zajem zaslona/DR
V eni izmed epizod otroku v živalskem vrtu ukrade sladoled. Foto: Zajem zaslona/DR

Danska državna televizija ima že od nekdaj sloves, kar se tiče nekonvencionalnih programov za otroke. Malim gledalcem so denimo predstavili lik Onkel Reje, ki preklinja, kadi pipo in se za vsako ceno izogiba umivanju. Leta 2012 so se številni konservativci razburili, ker je lik v seriji Gepetto News razkril, da je transvestit.

Pri DR so se na novinarske poizvedbe odzvali s komentarjem, da "bi prav lahko naredili tudi serijo o ženski, ki ne more nadzorovati svoje vagine", ampak da je pri vsem skupaj najbolj pomembno to, da je otrokom John Dillermand všeč. Predstavnica za stike z javnostjo je za CNN povedala, da si je prvo epizodo ogledalo že več kot 200 tisoč ljudi. "Večina ljudi, ki je oddajo kritizirala, je to počela na pamet, preden je bila sploh na sporedu."