Za konec so pred objektiv stopili nagrajenci in žiranti letošnjega festivala. Foto: RTV SLO
Za konec so pred objektiv stopili nagrajenci in žiranti letošnjega festivala. Foto: RTV SLO
Nejc Gazvoda o LIFFu
Denis Valič o LIFFu

Ob koncu filmskega festivala so se še zadnjič v letošnjem letu v Cankarjevem domu zbrali filmski poznavalci in sladokusci. Nekatere izmed njih smo povprašali, kaj menijo o letošnjem festivalu in o filmih, ki so jih še posebej pritegnili. O tem in še čem sta za MMC spregovorila filmski kritik Denis Valič ter član Itak filmfest žirije, pisatelj in študent režije na AGRFT-ju Nejc Gazvoda.

Slavnostno in duhovito hkrati
Za slovenske slavnostne prireditve po navadi velja, da potekajo v bolj komornem ozračju in na obraze gledalcev sem in tja prikličejo zgolj kakšen kisel nasmešek. Da je mogoče tovrstne ceremonije zastaviti in izpeljati tudi drugače - slavnostno in z veliko humorja hkrati - so dokazali ustvarjalci letošnje slavnostne podelitve z režiserko Ivano Djilas na čelu. Nabito polna Linhartova dvorana Cankarjevega doma je podelitev petih nagrad (vodomec, zlati kolut, fipresci, nagrado Amnesty International in nagrado itak filmfest) letošnjega LIFFa pospremila z aplavzom in s smehom.

Recept za dobro prireditev
Zaprtje festivala je potekalo v duhu njegovega odprtja. Tudi tokrat so na oder stopili igralec Branko Završan (na uvodni prireditvi ga je spremljala še igralka Lučka Počkaj) in glasbeni duet v sestavi Boštjana Gombača in Andraža Mazija. Podelitev so pospremili z glasbeno-pevskimi vložki oziroma živim sinhroniziranjem izsekov iz znanih filmov, kot so Brata Blues, Pojem v dežju, Kekec, animiranega Knjiga o džungli in drugih. Duhovita besedila pesmi, dobra izvedba in odlično moderiranje Završana, ki se je v vlogi voditelja znašel čisto po "naključju", pa so navdušila občinstvo.

Ulrich Köhler je po vodomca prišel osebno
Podelitve se sicer niso udeležili vsi festivalski nagrajenci. Tako je nagrado občinstva zlati kolut, ki so jo gledalci namenili češkemu filmu Povratne steklenice, namesto režiserja Jana Sverka prevzel češki veleposlanik v Ljubljani, medtem ko je nagrado fipresci iz rok podeljevalcev namesto režiserke Lole Doillon prevzel eden izmed glavnih igralcev filma In s kom ti seksaš?, Gaël Travares. Je pa festival z obiskom počastil glavni nagrajenec festivala, dobitnik vodomca nemški režiser Ulrich Köhler, ki je povedal, da se počuti počaščenega in da je nagrade izjemno vesel.

In kaj se je dogajalo pozneje? Polurni slavnostni podelitvi je sledila še zadnja projekcija letošnjega festivala, romunski film Smo imeli revolucijo ali ne?, potem pa so se gledalci ob dobri hrani in “kozarčku rujnega” o filmih pogovarjali še pozno v noč.

K. S.

Nejc Gazvoda o LIFFu
Denis Valič o LIFFu