Pedro Almodovar, ki na čelo svojih filmov rad postavlja markantne ženske, je pri svojem prejšnjem filmu protagonista naredil iz moškega. Foto: EPA
Pedro Almodovar, ki na čelo svojih filmov rad postavlja markantne ženske, je pri svojem prejšnjem filmu protagonista naredil iz moškega. Foto: EPA
Igralska zasedba novega filma še ni znana, toda glede na to, da je Antonio Banderas nastopil v Ženskah na robu živčnega zloma in da je trenutno Almodovarjeva osrednja "muza", je čisto mogoče, da ga bomo videli tudi v Bežnih ljubimcih.

Španski režiser bo že poleti začel snemati svoj naslednji film. "To bo duhovita komedija s pikantnimi dialogi in veliko mero žgečkljivega humorja, ki se ne bo izogibala provokativnosti," besede producenta novega filmskega projekta in režiserjevega brata, Agustína Almodóvarja, povzemajo španski mediji.

Torej lahko spet pričakujemo Antonia Banderasa v glavni vlogi?
Novi film španskega oskarjevca - z delovnim naslovom Los amantes pasajeros (Bežna ljubimca) - se bo navezoval na film Ženske na robu živčnega zloma iz leta 1988, s katerim si je Almodóvar priboril status kultnega režiserja.

Če osvežimo spomin: film, ki je Almodóvarju prinesel nominacijo za tujejezičnega oskarja, je bil dvodnevni izsek iz življenja igralke, ki posoja glas za sinhronizacijo filmov. Histerično skuša najti svojega nekdanjega fanta in ugotoviti, zakaj jo je dal na čevelj; pri tem se spravi v vrsto bizarnih situacij.

Almodóvar je sicer komedijo hotel posneti že pred dvema letoma, a se je nato odločil, da bo najprej posnel Kožo, v kateri živim. Ta mu je v nedeljo na podelitvi nagrad Britanske akademije za film in televizijo prinesel nagrado bafta za tujejezični film. "Britanski oskar" je po prepričanju režiserjevega brata dober obet za osrednjo špansko filmsko nagrado goya, ki jih bodo podeljevali v nedeljo.

"Rehabilitacija" v domovini
Žanrski križanec Koža, v kateri živim, je nominiran v kar 16 od skupaj 28 kategorij za goye, med drugim za najboljši film in režijo. Ta poplava nominacij po mnenju opazovalcev kaže na otoplitev odnosov med špansko filmsko akademijo in Almodovarjem, ki je pred leti iz nje izstopil prav v znak protesta glede sistema podeljevanja teh nagrad.