35-letni Philippe Ribiere kot glavni pripovedovalec in osrednji protagonist dokaže, da za športno plezanje ne potrebuješ najbolj sijajno delujočega telesa. Kljub redki dedni bolezni, telesni hibi z omejeno gibljivostjo rok in nog, in ranjenemu otroštvu brez staršev je dokazal, da je mogoče uspeti v športu. Foto: BOFF
35-letni Philippe Ribiere kot glavni pripovedovalec in osrednji protagonist dokaže, da za športno plezanje ne potrebuješ najbolj sijajno delujočega telesa. Kljub redki dedni bolezni, telesni hibi z omejeno gibljivostjo rok in nog, in ranjenemu otroštvu brez staršev je dokazal, da je mogoče uspeti v športu. Foto: BOFF
Kongo
Po besedah žirije je Kongo izvrstno dokumentiran podvig, zgodba je napeta in se stopnjuje, tako da se gledalec lahko poistoveti z vzdušjem, ki je vladalo med kajakaši med to težko izvedljivo avanturo. Foto: BOFF
Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? režiserke Jasne Hribernik je dokumentarno-umetniški film, ki združuje znanost in vizualno komunikacijo.
Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? režiserke Jasne Hribernik je dokumentarno-umetniški film, ki združuje znanost in vizualno komunikacijo. Foto: BOFF

77-minutni ameriški film Kongo (Congo - The Grand Inga Project) južnoafriškega kajakaša na divji vodi Steva Fisherja je najboljši film iz kategorije šport in akcija. Film sledi Fisherjevi odpravi, ki se je letos spustila po do takrat še nepremaganem delu te afriške reke, brzicah Inga, ki so burile duhove že od prvega obiska raziskovalca Davida Livingstona v 19. stoletju. "Kongo je izvrstno dokumentiran podvig, zgodba je napeta in se stopnjuje, tako da se gledalec lahko poistoveti z vzdušjem, ki je vladalo med kajakaši med to težko izvedljivo avanturo," je odločitve žirije pojasnil član Nejc Saje.
V kategoriji narava in ekologija je žirijo najbolj prepričal slovenski film Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? režiserke Jasne Hribernik. 22-minutni dokumentarno-umetniški film združuje znanost in vizualno komunikacijo, nastal pa je na pobudo Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je dal avtorjem proste roke na temo ekologije. Pod zamisel in besedilo se podpisuje Bojan Sedmak. "Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? je pripoved o temi, ki se je večina sicer zaveda, a je tu tako znanstveno podprta, da se gledalca veliko bolj dotakne, kot če bi bil film narejen poljudno. Tudi posnetki so odlični, slikovno gradivo za podporo zgodbi je bilo pozorno izbrano," so o filmu zapisali v obrazložitvi.
Zgodba človeka, ne le življenjski slog
Nagrado za najboljši domači film festivala je organizator ŠD Drča namenil Juretu Breceljniku za film Divji (Wild One), v katerem sledi francoskemu poklicnemu športnemu plezalcu Philippu Ribieru, ki se je rodil z okvarami rok in nog. 88-minutni film prepleta njegove športne uspehe ter iskanje ljubezni in bioloških staršev. "Divji pa je med vsemi deli najbolj filmski po tem, da gre za dokumentarno podano zgodbo človeka, ne le za življenjski slog," pravi žirija.
Kje legalno gorsko kolesariti?
V okviru festivala, ki je tri dni potekal v Stergulčevi hiši, je potekala tudi okrogla miza na temo gorskega kolesarstva in zakonodaje v Sloveniji pod vodstvom Tomaža Kovšce. Pogovarjali so se predvsem o tem, kaj lahko kolesarji sami storijo za to, da bodo imeli kje legalno kolesariti. Na okrogli mizi so sodelovali predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, načelnik Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije in član Slovenske kolesarske pobude Jože Rovan, direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar, član Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije in upravljavec Fun bike parka Kranjska Gora Gorazd Stražišar, Peter Zajc iz Razvojne agencije Koroška ter Iztok Mlekuž iz bovške krajevne enote Zavoda za gozdove.
Občinstvo je najbolj navdušil ameriški alpinistični film Mraz (Cold) Coryja Richardsa in Ansona Fogla, ki v 19 minutah prikažeta uspešni zimski naskok na Gašerbrum II v Pakistanu v peklenskem mrazu.