Po rekordni obiskanosti kinodvoran je Petelinji zajtrk med slovenskimi filmi podrl tudi rekord gledanosti na televiziji. Foto: MMC RTV SLO
Po rekordni obiskanosti kinodvoran je Petelinji zajtrk med slovenskimi filmi podrl tudi rekord gledanosti na televiziji. Foto: MMC RTV SLO
Vsi trije najbolj gledani filmi na televiziji so tudi rekorderji po obisku v kinodvoranah, in to v enakem vrstnem redu: To so gadi je bil najbolj gledan slovenski film v Sloveniji do leta 1991, Petelinji zajtrk in Kajmak in marmelada pa sta najbolj gledana slovenska filma po osamosvojitvi. Foto: MMC RTV SLO

Celovečerni prvenec režiserja Marka Naberšnika iz leta 2007 je sinoči ob 20.05 na 1. programu Televizije Slovenija navdušil kar 23,1 odstotka oziroma 421.500 gledalcev, starih nad 10 let, kar predstavlja 52-odstotni delež gledalcev, ki so spremljali televizijske programe med predvajanjem filma.

Drugi najbolje gledan slovenski film je Kajmak in marmelada Branka Djurića - Djura iz leta 2003, na sporedu TV Slovenija je bil 1. januarja 2005. Spremljalo ga je povprečno 18,9 odstotka ali 339.700 gledalcev, starih nad 10 let, oziroma 43-odstotni delež gledalcev televizije v tem času.

Tretji najbolje gledani slovenski film, odkar merimo gledanost, pa je To so gadi Jožeta Bevca iz leta 1977, ko je bil na sporedu 11. januarja letos. Gade je takrat spremljalo povprečno 17,9 odstotka ali 327.500 gledalcev, starih nad 10 let, kar je 39-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času predvajanja filma.

Kakor v kinu tako tudi na televiziji
Vsi trije filmi so sicer tudi rekorderji po obisku v kinodvoranah, in to v enakem vrstnem redu: To so gadi je bil najbolj gledan slovenski film v Sloveniji do leta 1991, druga dva pa sta najbolj gledana slovenska filma po osamosvojitvi.

Televizija Slovenija pa bo letos gledalcem ponudila še nekaj filmov lastne produkcije, med njimi tudi Skriti spomin Angele Vode režiserke Maje Weiss, Igra s pari režiserja Mirana Zupaniča in Soba 408 režiserja Martina Turka.

C. R.