Iva Krajnc Bagola in Vlado Novak v prizoru iz filma Vsi proti vsem. Foto: Kolosej
Iva Krajnc Bagola in Vlado Novak v prizoru iz filma Vsi proti vsem. Foto: Kolosej

Režiser in scenarist Andrej Košak namreč s svojim celovečercem Vsi proti vsem žanje uspehe na mednarodnih filmskih festivalih in tako je v zadnjem mesecu osvojil tri za najboljši film, eno za najboljšo fotografijo in eno za najboljši plakat.

Scenarist in režiser Andrej Košak (1965). Foto: Blade Production/Željko Stevanić
Scenarist in režiser Andrej Košak (1965). Foto: Blade Production/Željko Stevanić

Nagrado za najboljši film je osvojil na festivalih India World Film Festival, Festival Internacional De Cine De Bayamon v Portoriku in Findecoin Short and Feature Film Festival v Venezueli. Na Noida International film festivalu v Indiji je celovečerec prejel nagrado za najboljšo fotografijo, za najboljši plakat pa je bil nagrajen na Anatolia International Film Festivalu, so sporočili iz produkcijske hiše Blade Production.

Stolček v žiriji enega največjih festivalov
Poleg tega so organizatorji enega največjih filmskih festivalov v Indiji – Pune International Film Festival – povabili režiserja Košaka med člane žirije za tekmovalni program (World Competition) v letu 2021. Gre za enega največjih filmskih festivalov v Indiji, ki bo potekal med 18. in 23. marcem. Ustvarjalci iz 93 držav so na festival prijavili 1611 filmov, v različnih programih jih bodo prikazali 180, za glavno nagrado pa se bo potegovalo 14 filmov. Festival bo zaradi pandemije covida-19 potekal na spletni platformi.

Nagrajeni plakat Igorja Barišića. Foto: Blade Production
Nagrajeni plakat Igorja Barišića. Foto: Blade Production

Košakov četrti igrani celovečerec
V svojem četrtem celovečernem igranem filmu, ki je nastal v mednarodni koprodukciji med Slovenijo, Hrvaško in Severno Makedonijo, Košak nastavlja ogledalo demokraciji, v kateri živimo. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte in je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih spinov in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen. Celovečerec si je slovensko občinstvo lahko pogledalo na začetku leta 2020.

V glavni vlogi igra Vlado Novak, dobitnik nagrade bert za življenjsko delo, ob njem v filmu igrajo Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik, Blagoj Veselinov in drugi. Direktor fotografije je Jason Mann, avtor glasbe Kristian Sensini, montažer Martin Ivanov, scenografka Sanja Vatić, kostumografki Ines Atman in Suzana Tkalčec, oblikovalec zvoka Borut Berden, maskerka Lija Ivančič ter avtor nagrajenega plakata Igor Barišić.

Producent filma je Zoran Dževerdanović za produkcijsko hišo BladeProduction, koproducenti so RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center (SFC), HAVC in Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, za distribucijo pa skrbi Fivia.