Špela Čadež je avtorica več uspešnih animiranih filmov, med njimi je bil najbolj opažen Boles, ki je prejel 50 nagrad na festivalih po vsem svetu. Foto: spelacadez.com
Špela Čadež je avtorica več uspešnih animiranih filmov, med njimi je bil najbolj opažen Boles, ki je prejel 50 nagrad na festivalih po vsem svetu. Foto: spelacadez.com
Sundance
Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so svoje ime zgradili prav po zaslugi Sundancea, festivala neodvisnega filma, ki ga je konec sedemdesetih let ustanovil igralec Robert Redford. Foto: Reuters
Špela Čadež: Nočna ptica
Film lahko ta teden ujamete na festivalu animiranega filma Animateka. Foto: spelacadez.com

Vse kaže, da bo Špela Čadež silni uspeh svojega prejšnjega filma, Boles (2013) z Nočno ptico ponovila. Ustvarila je novodobno basen, v kateri prek lika mrtvo pijanega jazbeca za volanom tematizira alkoholizem in našo nezmožnost, da bi o tej problematiki odkrito spregovorili oz. se z njo kot družba spoprijeli.

Festivalska turneja
Slabih devet minut dolgi film je vesno za najboljšo animacijo dobil takoj po premieri na letošnjem Festivalu slovenskega filma; mednarodno se je predstavil na Mednarodnem festivalu animiranega filma v Ottawi. Od takrat je prejel že tri mednarodne nagrade strokovnih žirij na festivalih v Leipzigu, Talinu in Krakovu.

Od septembrske premiere je bil prikazan na enajstih festivalih. Film je bil sprejet tudi na prestižni filmski festival Sundance v ZDA, so sporočili s Filmskega centra. Na festivalu, kamor se letno prijavi okoli 8700 kratkih filmov, so jih izbrali 68, med temi 14 animiranih. Film bo potekal od 19. do 29. januarja 2017.

Na festivalu Sundance, ki je z več kot 45.000 obiskovalci največji in najpomembnejši festival neodvisnega filma v ZDA, je bil kot prvi in za zdaj edini slovenski, ravno tako animinirani film leta 2003 predstavljen Perkmandeljc Dušana Kastelica.

Za Nočno ptico Čadeževa ni uporabila lutk, pač pa naslikane podobe, zato film nima tipičnega videza animacije stop-motion; s svojo srhljivo nočno atmosfero je na trenutke skoraj nadrealističen. Scenarij za projekt sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič, Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Za postprodukcijo filma je skrbel Mario Kalogjera.

Ujemite jo na Animateki
Film Nočna ptica je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, soproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija. Če bi film radi videli, ga ta teden v Ljubljani lahko ujamete na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer so v tekmovalnem sporedu trije slovenski filmi - poleg Nočne ptice še Gledam sliko Davorina Marca in Slovo Leona Vidmarja.