Jean-Luc Godard je zaslovel s filmom Do zadnjega diha (1960), ki je slavo prinesel tudi glavnemu igralcu Jean-Paulu Belmondu. Foto: EPA
Jean-Luc Godard je zaslovel s filmom Do zadnjega diha (1960), ki je slavo prinesel tudi glavnemu igralcu Jean-Paulu Belmondu. Foto: EPA
Cannes 2016
Uradni plakat letošnjega filmskega festivala v Cannesu je s svojo podobo poklon Godardovi klasiki Prezir iz leta 1963. Foto: Spletna stran festivala

Zgodba bo temeljila na avtobiografiji igralke in pisateljice Anne Wiazemsky, ki jo je naslovila Un an après (Leto pozneje) in je na knjižne police prišla lani. Godard in Wiazemskyjeva sta bila poročena med letoma 1967 in 1979, film pa se bo osredotočal na pozna šestdeseta leta preteklega stoletja, ki jih je Wiazemskyjeva zajela v tej knjigi. Naslov filma bo Redoubtable, kar lahko prevedemo kot "impresiven" ali "vlivajoč strah in spoštovanje".

Kdo bo upodobil filmska zakonca?
Vloga Godarda bo pripadla Louisu Garrelu, ki se je do zdaj najbolj proslavil z vlogo v filmu Sanjači (The Dreamers), ki ga je leta 2003 posnel Bernardo Bertolucci. Zanimivo je, da zgodba Sanjačev poteka prav leta 1968 v Parizu, se pravi v času študentskih nemirov, in vključuje številne reference na novovalovsko kinematografijo.

Wiazemskyjevo bo upodobila Stacy Martin, znana predvsem po vlogi v Nimfomanki (Nymphomaniac) Larsa von Trierja, v kateri je upodobila mlado verzijo glavne protagonistke.

Anni Wiazemskyjevi je bilo vsega 17 let, ko je spoznala Godarda, in sicer med snemanjem filma La Chinoise, v katerem je nastopila v eni izmed glavnih vlog. Par je, ko sta bila poročena, sodeloval še pri filmih Week End in Sympathy for the Devil.

Trženje na letošnjem canskem festivalu
Po besedah Vincenta Maravala iz podjetja Wild Bunch, ki bo skrbelo za distribucijo in prodajo filma, bo šlo za poklon Godardu in njegovemu ustvarjanju predvsem v burnem letu 1968, pa tudi za lahkotno šalo prav na račun karakteristik novovalovskega gibanja. "Ne bo ravno komedija, bo pa slogovno brezskrben in prisrčen," je povedal Maraval, ki ga bo že tržil v okviru skorajšnjega filmskega festivala v Cannesu.

Film je trenutno v predprodukcijski fazi. Znano pa je, da bo - tako kot Hazanaviciusov črno-beli nemi Umetnik - posnet v slogu, značilnem za obdobje, ki ga obravnava.

Za kamero tudi po 80. letu starosti
Jean-Luc Godard (1930) je še vedno dejaven francosko-švicarski filmar. Sprva je študiral etnologijo na pariški Sorboni in se že med študijem začel zanimati za film. Velja za enega vodilnih predstavnikov francoskega novega vala in t. i. teorije avtorja na področju filma. Med njegove najbolj znane filme med drugim spadajo Do zadnjega diha, Ženska je ženska, Živeti svoje življenje, Prezir, Nori Pierrot, Kitajka, Mali vojak, Aplhaville, Slavospev ljubezni in Naša glasba. Leta 2010 so ga ovenčali s častnim oskarjem, ki pa so mu ga poslali po pošti, saj se podelitve v Hollywoodu ni udeležil.