Brad Pitt kot astronavt Roy McBride. Foto: IMDb
Brad Pitt kot astronavt Roy McBride. Foto: IMDb

V filmu, ki je trenutno v postprodukciji, v glavni vlogi igra Brad Pitt, ob njem pa še Liv Tyler, Tommy Lee Jones, Clifford McBride, Donald Sutherland, Ruth Negga in Jamie Kennedy. Režiser James Gray, ki je z Ethanom Grossom, napisal tudi scenarij, je za Vanity Fair dejal, da Pitt "igra nekoga s shizoidnimi težnjami."

Plakat za film Ad Astra. Foto: IMDb
Plakat za film Ad Astra. Foto: IMDb

Igralčevo popolno ujemanje z likom
Lik Brada Pitta, astronavt Roy McBride, se poda v vesolje, da bi našel svojega očeta, odpadniškega astronavta Clifforda McBrida. Kot je Gray povedal v nedavnem intervjuju za to publikacijo, je Pittu prvič predstavil projekt pred tremi ali štirimi leti, potem ko je bil Pitt med producenti njegovega filma Izgubljeno mesto Z.

Po režiserjevih besedah gre za popolno ujemanje med igralcem in njegovim likom: "Obstaja nadvse mitska kakovost, ki se drži filmske zvezde, kakršna je [Pitt]." Čeprav se Roy nemara zdi kot standardni tip ameriškega junaka, Gray pravi, da se pri tem liku veliko več dogaja pod površjem.

"Pravzaprav gre bolj za naš poskus, da bi preučili shizoidno osebnost in kako je ta zaželena pri astronavtih v vesoljskih potovanjih, ker se vam ni treba čustveno povezati," je dejal režiser. Vendar ob tem poudarja, da shizoidne težnje niso nekaj, kar bi lik Roya McBrida popolnoma določalo najbrž gre za "globoko ozadje", vtisnjeno v to vlogo. Gray je namenil še besede hvale za Pitta, ki je po njegovem mnenju opravil "izjemno" delo v filmu.

Med zvezde v iskanju očeta
Glede na napovedi film raziskuje temno stran dinamike med očetom in sinom. Roy skozi zgodbo odkriva šokantne stvari o svojem očetu, se poglablja v svojo preteklost, ko išče resnico o mestu njegovega nahajanja. Kot je dejal Gray, zgodba na neki način govori o "zadnjem izdihljaju patriarhata". Dodal je še, da je Clifford v bistvu "figura tipa Buzza Aldrina če bi pobesnel v globokem vesolju".

Tommy Lee Jones upodablja odpadniškega astronavta, očeta osrednjega protagonista. Foto: IMDb
Tommy Lee Jones upodablja odpadniškega astronavta, očeta osrednjega protagonista. Foto: IMDb

Navdih za film Ad Astra je Gray našel po raziskovanju prve jedrske verižne reakcije na področju stadiona Stagg Field v okviru Univerze v Chicagu leta 1942. Nekatere je tedaj navdajal strah, da bo poskus hkrati sprožil nevarno, neustavljivo reakcijo: "Znanost brez nadzora," se je namuznil filmar.

V predlanskem intervjuju za Vanity Fair je Gray dejal še, da gre pri filmu Ad Astra za njegov poskus, da bi ustvaril najboljšo realistično upodobitev vesoljskih potovanj na filmu. Vendar se želi po novem nekoliko distancirati od tega: "Preklel sem se, da sem izrekel te besede. /…/ Kar sem mislil, je, da bom poskusil in bom ves čas vdan temu, kar je mogoče. Pravzaprav smo to tudi storili."