Buzz Aldrin velja za astronavtsko legendo. Foto: AP
Buzz Aldrin velja za astronavtsko legendo. Foto: AP
Aldrin je leta 1969 kot drugi človek stopil na Luno. Foto: AP

Tožba je bila na sodišču vložena en teden za tem, ko so Aldrinovi otroci zaprosili za nadzor nad očetovimi financami. Svojci so sodniku povedali, da 88-letni Aldrin potrebuje zakonitega zastopnika, ker naj bi njegove kognitivne funkcije upadale.

"Nihče ne bo niti približno mislil, da bi moral imeti zastopnika, ki bi odločal o meni," je dejal nekdanji polkovnik ameriških zračnih sil prejšnji teden v intervjuju za Wall Street Journal.

88-letni Aldrin je bil leta 1969 drugi človek, ki se je sprehodil po Luni.

V svoji tožbi Aldrin navaja, da so njegov sin, hčerka in nekdanja menedžerka Christina Korp tudi spodkopavali njegove "zasebne romantične zveze", ko so mu prepovedovali poroko.

Srž spora je upravljanje Aldrinovega zasebnega podjetja Buzz Aldrin Enterprises in njegove neprofitne organizacije ShareSpace Foundation.

Otroka blatila očeta?
Aldrin trdi, da sta njegov sin in Korpova protipravno, za lastno okoriščanje, prevzela nadzor nad njegovimi financami, vključno z astronavtskimi artefakti in spominki, vrednimi več milijonov dolarjev. Dvojec naj bi Aldrina tudi vrsto let blatil, češ da trpi za demenco in alzheimerjevo boleznijo.

Aldrin v tožbi svojega sina obtožuje še, da izkorišča starejše občane, ko ga je "zavestno in prek prevare ali ustrahovanja" oropal njegovega premoženja. Hčerko po drugi strani obtožuje prevare in da ni ravnala v njegovo dobro. Aldrinov najstarejši sin je iz tožbe izvzet.

Tožena otroka, 60-letna dvojčka Andrew in Janice Aldrin, po drugi strani navajata, da se je njun oče v zadnjem času začel družiti z novimi prijatelji, ki ga skušajo odtujiti od družine. Pravita tudi, da oče zapravlja denar "z alarmantno hitrostjo".

Astronavtska legenda
V izjavi za javnost sta sporočila, da ju "neupravičena" tožba močno žalosti. "Če nič drugega, je naša družina odporna, naša sposobnost sodelovanja za rešitev težav in dosego velikih stvari pa močna. Svojega očeta ljubimo in ga spoštujemo ter ohranjamo upanje, da lahko presežemo to stanje in obnovimo trden odnos, ki je zgradil ta sklad na samem začetku," so dejali otroci.

Sodišče bo zdaj za oceno Aldrinovega stanja odredilo psihološki pregled.

Aldrin je bil član posadke Apolla 11, ki je leta 1969 postala prva vesoljska misija, ki je uspešno poslala dva človeka na Luno. V zadnjih letih je postal goreč zagovornik človeške naselitve Marsa. Prejšnji teden je bil gost ameriškega vesoljskega sveta na dogodku v Beli hiši, kjer je predsednik ZDA Donald Trump naznanil ustanovitev t. i. vesoljske sile, ki naj bi služila kot šesta veja ameriške vojske.