Naposled bomo dobili napol mitsko, nikoli videno
Naposled bomo dobili napol mitsko, nikoli videno "režiserjevo različico" kritiško nepriljubljene Lige pravičnih (Justice League, 2017). Foto: IMDb
Sorodna novica Lahko "režiserjevi različici" rešita ugled Lige pravičnih in Odreda odpisanih?

Naročniki plačljive platforme HBO Max, ki so včeraj želeli gledati novi film o Tomu in Jerryju, so naleteli na presenečenje: platforma jim je namesto pričakovanega filma predvajala Ligo pravičnih, stripovski spektakel iz leta 2017, ki na platformo prihaja v malo drugačni različici. Uporabniki so na družbenih omrežjih poročali, da jim je uspelo ogledati si dobro uro filma, preden ga je ponudnik umaknil. To je sicer šele manj kot četrtina: cel film ima novo maratonsko minutažo 242 minut.

"Ugotovili so, kaj se dogaja, in prekinili prenos," je tvitnil uporabnik. "Tista ura, ki sem jo videl, je bila najboljši film iz sveta DC Comics doslej," je njegova ocena.

Snyderjeva in Whedonova vizija: kako različni sta si?
Novo različico filma bodo oboževalci dobili predvsem zato, ker že od leta 2017 in premiere Lige pravičnih naprej obstaja kampanja zanjo. Razvpita "Snyderjeva različica" (ang. the Snyder cut) je nastala, ker se je bil Zack Snyder zaradi smrti v družini v času poprodukcije prisiljen odpovedati dokončanju filma. Studio Warner si ni mogel privoščiti zamika, zato so najela Jossa Whedona, ki je vskočil in film dokončal. Whedon, ki je bil sicer soavtor scenarija (ter režiser dveh filmov o konkurenčnih Maščevalcih), je takoj po prihodu naročil obsežna dodatna snemanja in temeljito posegel v zasnovo filma.

Sorodna novica Filmska recenzija: Liga pravičnih

Smo v montaži izgubili dober film?
Oboževalci se zato že od premiere leta 2017 sprašujejo, kakšen bi bil spektakel, če bi imel Snyder pri njem zadnjo besedo. Film, kot ga poznamo trenutno, je namreč naletel na negativen odziv tako pri kritikih kot pri občinstvu. V spektaklu med drugim nastopijo Ben Affleck kot Batman, Jason Momoa kot Aquaman in Gal Gadot kot Čudežna ženska; moči morajo združiti v boju proti zlikovcu Steppenwolfu.

Liga pravičnih je studio v prvo stala okrog 300 milijonov dolarjev, Snyderjevo različico pa so po neuradnih podatkih dokončali še za dodatnih 70 milijonov; to vključuje novo montažo, glasbeno podlago in nekatere posebne učinke. Whedon je namreč takoj po prevzemu službe glasbo naložil Dannyju Elfmanu; Snyder je želel sodelovati s skladateljem Junkie XL, ki je zdaj ustvaril podlago za novo različico.

Ko je studio s platforme umaknil po nesreči objavljeni film, so baje uporabnikom Twitterja, ki so do takrat že objavili prijeme zaslona, poslali zahtevke za umik fotogradiva.

Kaj bo drugače?
Po napovedniku sodeč, ima v novem filmu večjo vlogo Cyborg (Ray Fisher), cel film pa tudi ni tako zelo ovit v stilizirano mračne barve. Več je tudi nasilja in kletvic, zaradi česar ima film po novem cenzorsko oznako R. Snyder je menda za film posnel več minut novih prizorov, tudi soočenje med Batmanom (Ben Affleck) in Jokerjem (Jared Leto).