Ocenjujemo
Liga pravičnih
Kot je za ta žanr v navadi, se tudi Liga pravičnih ne konča, ko se začne odjavna špica: pozorni bodite še na dva prizora, enega sredi špice in drugega čisto na koncu. Foto: IMDb
Liga pravičnih
Po neznanskem poletnem uspehu Čudežne ženske je jasno, da ima Diana Prince tudi v Ligi pravičnih za odtenek več časa pred kamero kot nekateri njeni kolegi. Foto: IMDb
Liga pravičnih
Po prvotnih načrtih naj bi bila Liga pravičnih sestavljena iz dveh filmov, ki bi razvila eno samo kontinuirano zgodbo. K sreči je studio na neki točki ta načrt spremenil v dva ločena filma z ločenima, a povezanima zgodbenima lokoma. Foto: IMDb
Liga pravičnih
Aquaman ni nordijsko, ampak morsko božanstvo - pa je vseeno videti kot DC-jev odgovor na Thora. Foto: IMDb
Liga pravičnih
Flasheva naloga v filmu je element stereotipno "piflarskega" humorja; lik vam bo šel bodisi skrajno na živce ali pa se vam bo zdel prepotrebna komična sprostitev. Foto: IMDb

Filmska recenzija: Liga pravičnih

Napredek od Zore pravice, še vedno pa zaostaja za Maščevalci in Varuhi galaksije
23. november 2017 ob 15:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po štiriletnem stopnjevanju napetosti, ki se je začelo z Možem iz jekla, je četica DC-jevih superjunakov končno dočakala veliki trenutek, ki naj bi jih postavil ob bok Marvelovim Maščevalcem: prvi skupni film. Drugače povedano, teža na ramenih junaške šesterice je neznanska. Pod njo ne klecnejo, a je Liga pravičnih vseeno antiklimaktično doživetje.

Preden načnemo kar koli drugega, je treba povedati, da so z naskokom najboljši lik v Ligi pravičnih - Supermanovi brki. Naj spomnimo: ko je studio Warner zahteval, da se Henry Cavill vrne za dodatna snemanja za Ligo pravičnih, je igralec že snemal šesti del Misije: Nemogoče, za katero si je moral pustiti (precej košate) brke. Čeprav bi bilo seveda lažje brke obriti in jih nato za MI6 digitalno dodati, je studio Paramount na čudovito malenkosten način uveljavil svoje pravice in brki so ostali. Posledica je grozljiv uvodni kader Lige pravičnih, v katerem je Supermanova gola zgornja ustnica nekakšna risankasta nakaza slabe računalniške animacije. Verjemite, iskreneje se v dveh urah ne boste smejali.

Številne pomanjkljivosti, ki pestijo Ligo pravičnih, so skupne večini filmov o superjunakih: osrednji zlobec je dolgočasna, predimenzionirana in neživljenjska animacija, spremlja ga legija enako nenavdahnjenih kloniranih dronov, v tretjem dejanju pa je treba pretrpeti bombastični galaktični velespopad, nad katerim se je vsaj pol leta izživljala ekipa za posebne učinke. Tokrat je antagonist Stepni volk (Ciarán Hinds), ki skuša najti vse tri "matične kocke", skrite v svetovih Amazonk, Atlantide in ljudi, in z njimi povzročiti dokončno uničenje planeta. Zakaj skuša uničiti planet? Nekaj o popolni nadvladi in podobnih klišejih.

Najočitnejša težava z Ligo pravičnih pa je lastna samo temu filmu: eklatanten trk med prvotno, že neštetokrat videno DC-jevsko vizijo režiserja Zacka Snyderja in pristopom Jossa Whedona, ki je vajeti prevzel v sklepni etapi in očitno skušal vsemu skupaj vdahniti za spoznanje manj turoben ton. Dva tako različna režiserja preprosto ne moreta ustvariti skupnega filma, ki ne bi bil skrpucalo, prepredeno s sunkovitimi preobrati v tonu in slogu.

Predvidevajmo, da je bil Joss Whedon tisti, ki je hotel v scenarij skriti drobce marvelovskega, zafrkantskega humorja: vsak član Lige pravičnih dobi vsaj eno res dobro repliko ali dovtip v pravem trenutku (čeprav je načeloma lik Flasha tisti, ki skrbi za komično rahljanje napetosti). Ta duhovičenja so v zelo očitnem kontrastu s Snyderjevo režijo, ki težo polaga na monumentalnost bitke, gravitas junakov in usodnost spopada med dobrim in zlim. (In ne pozabimo na petdeset odtenkov sive: Liga pravičnih je po eksploziji barv in zabave, ki jo je s seboj prejšnji mesec prinesel Thor, še bolj očitno pusta, kot da bi bil to nekakšen ekvivalent za vsebinsko "globino".)

In če te filme marsikdo hodi gledat prav zaradi akcije, bi akcija res lahko bila bolj dodelana. Prizori bitk so klišejski in razvlečeni; še najbolj zanimive so (spet!) Amazonke, ki s svojo usklajeno kolektivno akcijo spomnijo, koliko boljši film od tega je bil Čudežna ženska. Flash (Ezra Miller), ki se lahko premika s hitrostjo svetlobe, je bil odlična priložnost, da DC-jevci na inovativen način pokažejo njegove sposobnosti; namesto tega dobimo veliko upočasnjenega gibanja in modrih strel. Skoraj vsi elementi Lige pravičnih so estetsko vprašljivi. Novi lik Kiborg (Ray Fisher) je medel križanec med Iron Manom in Deadshotom, pri Aquamanu (Jason Momoa) pa ne bi nikoli uganili, da prihaja z mitološke Atlantide. Namesto da bi dobili vsaj nekaj prizorov spektakularnega podvodnega kraljestva, je vse dogajanje v morju cenena zmešnjava, v kateri se nič zares ne vidi.

Kar Ligo pravičnih dvigne nad raven kilave Zore pravice, je vendarle interakcija med protagonisti, ki jim je uspelo najti nekaj kemije v medsebojnih odnosih. Med "novimi prišleki" v franšizi najbolj izstopa Barry Allen oz. Flash, nevrotični najstnik, ki skuša narediti vtis na svojega mentorja, Batmana. Flash je najbolj očitno "whedonovski" lik in dobi dovolj duhovitih enovrstičnic, da bo studio najbrž lahko ustvaril zanimanje za njegov neizbežni samostojni film. Momoa kot Aquaman je karizmatičen, a se ne vklaplja dovolj dobro s preostalimi liki, medtem ko je Kiborg popolnoma pozabljiv in generičen.

Če odmislimo posiljeno renčeči glas, je Ben Affleck naposled vendarle našel svoj pristop k liku Batmana in v filmu sploh ni slab, še posebej kot Bruce Wayne. Tudi Superman (Henry Cavill) je na trenutke tisti "stari" navdihujoči, svetli junak iz časov Christopherja Reeva, pred vso travmo in temačno introspekcijo novih filmov. Način, kako Supermana, ki je na koncu Zore pravice veljal za mrtvega, vrnejo v zgodbo, je tako biblično alegoričen in za popkorn spektakel pogumen, da se mu je treba skoraj pokloniti. (Škoda je sicer, da implikacij "Mačjega pokopališča" ne raziščejo bolj.) Film ima na razpolago tudi izjemne karakterne igralce v stranskih vlogah, a jih ne izkoristi: zakaj sploh potrebuješ fantastičnega J. K. Simmonsa, če bo imel samo dva popolnoma nepotrebna prizora? Nič manj prikrajšana nista Amy Adams kot Lois Lane in Jeremy Irons kot Albert.

Liga pravičnih, pod črto, ni katastrofalen film za svoj žanr. Studio je očitno poslušal pritožbe gledalcev in končno različico oklestil na okrogli dve uri, kar pripomore k solidnemu tempu dogajanja. Očitno je, da so pri Warnerju skušali po nenadnem odhodu Zacka Snyderja omiliti režiserjevo fatalistično vizijo, pa ni imel nihče dovolj manevrskega prostora ali močne ideje, da bi to tudi v celoti izpeljal. Rezultat je nedosleden film, ki ga boste najbrž pozabili že veliko pred prihodom naslednjega dela franšize v kinematografe. Ampak glede na to, da se še vedno krohotamo preobratu iz Zore pravice (Mami superjunakov imata enako ime!!), lahko temu najbrž rečemo - napredek.

Ocena. -3; piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
odprtizvezek
# 23.11.2017 ob 18:40
Liga pravicnih, Veliki pokovci... a kdo recenzira tele naslove?
bilzerian
# 23.11.2017 ob 16:59
vsi ti superjunaki so navadna bedarija, ki ni za otroke, ker je preveč nasilna, ni za odrasle koliko toliko zahtevne gledalce, ampak je narejejna za publiko z mehkimi možgani, ki ne razmišlja kaj veliko, ampak jim je film všeč predvsem zaradi izživljanja ekipe za posebne efekte.
še dobro, da v filmih ni kake zgodbe, saj bi mehkomožgančakjem od preveč napora lahko razneslo glavo....
ms-601
# 23.11.2017 ob 16:45
Hočeš ali nočeš, Marvel je trenutno enostavno spredaj ..
Skippy
# 23.11.2017 ob 17:15
@bilzerian
da, ker filme gledamo samo zato, da rešujemo svet.
valter
# 23.11.2017 ob 20:14
kaj ste naporni z zahtevnimi-nezahtevnimi filmi. ej res te naporni
AtomX
# 23.11.2017 ob 18:50
Osebno mi je DC-jev svet superjunakov ljubiš od Marvelovega, ampak od Nolanove triologije Dark Knight naprej krepko poši proti Marvelu.
MuDeL
# 23.11.2017 ob 17:24
@bilzerian

Če ti ne potrebuješ vsake toliko časa malo možganske sprostitve na off, blagor tebi. Jaz jo in taki filmi so mi kot naročeni.

Bolj blesav bi bil, če bi bolj zahtevne filme hodil gledat v kino namesto doma, kjer ti ni treba poslušat idiotov s kokicami. Še na LIFFe ne hodim več. je bla parkrat prav bedna publika....
oziris.va
# 24.11.2017 ob 14:05
Smooth Criminal
# 24.11.2017 ob 00:01

-3 ni realna ocena tega filma. Vsaj 4 oz jaz bi dal +4. Sigurno en boljsih stripovskih filmov. Vsec mi je predvsem ta temacen/komicni ton skozi celoten film


+4 od 10?
el CARTEL
# 23.11.2017 ob 20:30

Skippy
# 23.11.2017 ob 17:55
Prijavi neprimerno vsebino
Saj to je precej pogost pojav v Sloveniji - reševalec sveta, eni preko Youtuba, drugi preko filmov.


in tretji preko velikega božanstva miltona friedmana lol
am shagar
# 23.11.2017 ob 19:05
X men so še najboljš. Drugače pa Watchmen, Unbreakable in Super.
Robin Lood
# 27.11.2017 ob 15:57
V film je bilo zmetanega nekaj denarja. Vseeno pa priporočam ogled, saj je film dober pokazatelj, kako je Holiwoodu popolnoma zmanjkalo idej in reciklirajo iste zgodbe.

"K sreči" so ljudje še toliko nespametni, da vseeno zapravijo tistih par€ za ogled tako cenenih filmov.
Grof_von_Baron
# 24.11.2017 ob 10:57
Vis ti filmi so narejeni na isto foro. Ocena "kritikov" (tudi zgornje) je odvisna potem zgolj od tega, kako "progresiven" je film. Torej če je junak ženska, trans ali homo bo film prehvaljen do onemoglosti s strani "kritikov", čeprav bo šlo za isto budalaštino. Tale film so dokaj skritizriali, ker v nejm pač prevladuejo moški junaki (kar je v bistvu dokaj realna ocena za take filme), so se pa pri "Čudežni ženski" pretvarjali, da gre za enega najboljših filmov kadarkoli narejenih.
KovacevaKobila
# 23.11.2017 ob 21:53
Eh, ja.

Fitness zasvojenci v pajkicah še tisočstosedemindvajsetič poplesujejo pred blue screenom.

Hollywood je postal en velik video od Village People.
pazi_mina
# 23.11.2017 ob 19:41
X men first class in days of future past, potem Captain america komplet trilogija...zakon !
whitwice
# 23.11.2017 ob 18:43
Ne razumem zakaj jim je danes tako tezko posnet film kjer ni v dveh urah za celo uro le enga pokanja in streljanja in prav nobenega povdarka na ustvarjanju neke zanimive zgodbe.
Komej cakam dan ko bodo tudi ostali gledalci dojeli, da so taksni filmi brezvezni in da vsaj jaz imam ze vrh glave teh pokanj in brezvezne akcije. Navadno vmes nezavedno zacnem poceti kaj drugega in filma niti ne gledam ker od gledalca ne zahteva niti 1% uporabe mozganov. Res, eno samo izzivljanje z posebnimi efekti in popolnoma brezvezna zgodba. To pac ni dobr film. Verjamem da v njem uzivajo mlajsi, ne bi nikoli razumel enega filmofila ki bi dejansko uzival in kaj odnesel od teh filmov.
xskip
# 23.11.2017 ob 16:34
Po koncu filma še 2 dodatni sceni.

Prihajajo:
Aquaman (dec. 2018)
Shazam! (apr. 2019)
Wonder Woman 2 (nov. 2019)
Cyborg (apr. 2020)
Green Lantern Corps (jul. 2020)

v pripravi so še:
Batgirl
The Batman
Justice League Dark
Suicide Squad 2
Harley Quinn and the Joker film
Justice League 2
in še 8 drugih naslovov.
dr Strangelove
# 25.11.2017 ob 13:31
Priporočam to: Bogartov opus
ginza
# 24.11.2017 ob 09:24
2.desetletje 21. stoletja se bo v filmsko zgodovino zapisal kot čas popolne stagnacije studijskega hollywoodskega filma. Na te filme bomo ali bodo gledali v smislu "kaj nam je bilo tega treba" Ti filmi ne bodo preživeli test časa in bodo v večini pozabljeni.
prim00z
# 23.11.2017 ob 23:17
Enkrat sem bral Asterixa.
lexani89
# 24.11.2017 ob 10:36
najbolj realna ocena je vsekakor na imdb, trenutno je 7.4 (100.000 glasov) kar ni tako grozno kakršen imaš občutek po temu članku..preveč pristransko pisanje..ah..
Smooth Criminal
# 24.11.2017 ob 00:01
-3 ni realna ocena tega filma. Vsaj 4 oz jaz bi dal +4. Sigurno en boljsih stripovskih filmov. Vsec mi je predvsem ta temacen/komicni ton skozi celoten film
Skippy
# 23.11.2017 ob 17:55
Saj to je precej pogost pojav v Sloveniji - reševalec sveta, eni preko Youtuba, drugi preko filmov.
Titomir
# 23.11.2017 ob 16:34
Hud film +4
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Kazalo