Iz prvih odlomkov, ki so jih predvajali na Comic-Conu, se menda da sklepati, da Superman na samem začetku rešuje ponesrečence v nesreči avtobusa, a ga oblasti zanjo po krivem obdolžijo. Foto: IMDb
Iz prvih odlomkov, ki so jih predvajali na Comic-Conu, se menda da sklepati, da Superman na samem začetku rešuje ponesrečence v nesreči avtobusa, a ga oblasti zanjo po krivem obdolžijo. Foto: IMDb
Tudi če vas je ob napovedniku prijela želja, da bi film videli čim prej, bo treba počakati do junija 2013. Foto: IMDb
Zakaj Superman štopa, če bi lahko letel? Nič (še) ni jasno. Foto: YouTube
Morda niste vedeli, a Henry Cavill je bil menda prva izbira za vlogo Edwarda v vampirski sagi Somrak, preden so sklenili, da je bil pri 24 letih za vlogo srednješolca "prestar". Bil je tudi v ožjem izboru za Batmana, a je vlogo dobil njegov rojak Christian Bale.

Pred Vzponom Viteza teme Američani že predvajajo napovednik za Man of Steel, film Zacka Snyderja, ki naj bi prihodnje poletje na novo zagnal franšizo o Supermanu. Vsi vpleteni lahko samo upajo, da bo film uspešnejši od svojega predhodnika iz leta 2006; pod režijsko taktirko Bryana Singerja je v pajkice zlezel takrat še relativno neznani Brandon Routh, projekt Superman Returns pa je na koncu zaslužil glede na pričakovanja "kilavih" 391 milijonov dolarjev, pa čeprav ga kritiki niti niso preveč raztrgali.

Morda je zanimiv podatek, da kot izvršni producent in soavtor zgodbe pri projektu sodeluje Christopher Nolan, isti režiser, ki je s pravkar zaključeno trilogijo filmov o Batmanu pravzaprav zelo dvignil standard za povprečen film o superjunaku - kar naenkrat se namreč zdi, da so filmi o zamaskiranih maščevalcih in junakih, ki se lotevajo nadčloveških podvigov, lahko obenem tudi epske in resne zgodbe. In po napovedniku sodeč bo šel v isto - temno, resno - smer tudi Snyder s Supermanom.

Režiser, katerega največja odlika je njegova prepoznavna vizualna estetika (300, Varuhi), nam zdaj ponuja napovednik, ki še najbolj spominja na enigmatični filmski jezik Terrenca Malicka. Vse skupaj je bolj podajanje atmosfere in niza bežnih podob kot pa pripovedovanje zgodbe: perilo, ki se suši na vrvi, prizori ribiškega življenja in neizprosnega morja, metulj na gugalnici. Šele na koncu (in zelo od daleč) se pojavi Superman, ki se navpično navzgor prebija skozi plasti atmosfere.

Superman kot bradat ribič
V celem napovedniku tako Henryja Cavilla ne moremo razločno videti v opravi Supermana, le kot zaraščenega, neumitega ribiča Clarka Kenta - in zdi se, da bo velik poudarek na njegovem skromnem, samotnem življenju. Ne duha ne sluha ni o milem, piflarskem Kentu z očali, kot ga je v klasikah Richarda Donnerja in Richarda Lesterja upodobil Christopher Reeve; Henry Cavill bo očitno skušal biti bolj "človeški" in manj idealiziran Superman.

Spopad med zemeljskimi in nezemeljskimi ideali?
Še ena zanimiva podrobnost: pri Warnerju so uradno izdali dva napovednika za film, ki sta na prvi pogled med seboj sicer povsem enaka, različen je le glas iz ozadja. V eni različici (prvi posnetek spodaj) je to Kevin Costner - v filmu igra Jonathana Kenta, Clarkovega "zemeljskega" očeta -, v drugi pa spregovori Russell Crowe, filmski Jor-El (torej Supermanov biološki oče). "Nisi kot drugi. Nekega dne se boš moral odločiti. Odločiti se boš moral, kakšen človek hočeš postati. Kdor koli ta človek bo, dober ali slab, bo spremenil svet," je rahlo zlovešča prerokba gospoda Kenta. Jor-El je bolj optimističen: "Ljudem boš dal ideal, h kateremu bodo lahko stremeli. Drli bodo za teboj; spotikali se bodo, padali bodo. Toda sčasoma se ti bodo pridružili na soncu. Sčasoma jim boš pomagal dosegati čudeže." Zdi se torej, da se bo Snyder, podobno kot je Nolan storil z Batmanom, osredotočil ne le na podvige svojega junaka, ampak tudi na njegove duševne stiske in breme lastnega poslanstva.

Subverzija mita
Malo več sta o filmu Henry Cavill in Zack Snyder povedala ta mesec na konvenciji Comic-Con v San Diegu. "Superman je bil od nekdaj tak velik, moder tabornik na prestolu, ki je bil popolnoma nedotakljiv," je ugotovil režiser (z namigom, da bo sam to poskušal spremeniti.) "Ta film bo namenjen tudi vsem, ki še niso prebrali vseh stripov, ki ne poznajo Supermanovega sveta in ne vedo, kako ga je oblikoval. Upam, da nam bo uspelo narediti moderno verzijo, s katero se bodo vsi lahko poistovetili," je pripomnil Cavill.

Uradni profil filma na YouTubu sinopsis podaja kot spopad med Supermanom in še dvema drugima preživelima prebivalcema Kriptona: zlobnim generalom Zodom (Michael Shannon) in njegovo pribočnico Faoro (Antje Traue). Na neki točki bodo morali v film spraviti tudi obvezna lika Lois Lane (Amy Adams) in Perryja Whita (Laurence Fishburne), namen prvega napovednika - izpodbijati naša pričakovanja o tem, kaj Superman je, in nas prisiliti, da ga vidimo v novi luči - pa so že dosežena.