Z razglasitvijo letošnje žirije se filmski festival v Cannesu nezadržno bliža. Žirijo letos sestavljajo francoski igralec Omar Sy, japonski režiser Hirokazu Koreeda, ameriška igralka Lily Gladstone, libanonska režiserka Nadine Labaki (vsi na fotografiji), manjkajo pa turška scenaristka Ebru Ceylan, francoska igralka Eva Green, španski režiser Juan Antonio Bayona in italijanski igralec Pierfrancesco Favino. Foto: Reuters
Z razglasitvijo letošnje žirije se filmski festival v Cannesu nezadržno bliža. Žirijo letos sestavljajo francoski igralec Omar Sy, japonski režiser Hirokazu Koreeda, ameriška igralka Lily Gladstone, libanonska režiserka Nadine Labaki (vsi na fotografiji), manjkajo pa turška scenaristka Ebru Ceylan, francoska igralka Eva Green, španski režiser Juan Antonio Bayona in italijanski igralec Pierfrancesco Favino. Foto: Reuters

Znana je devetčlanska žirija letošnjega 77. filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 14. do 25. maja. Žirija bo izbrala nagrajeni film, za katerega se poteguje dvaindvajset filmov, med njimi novi filmi Francisa Forda Coppole, Davida Cronenberga in Jorgosa Lantimosa.

Sorodna novica Druščina snega (La sociedad de la nieve)

Med člani žirije še režiser Druščine snega Juan Antonio Bayona
Med imenovanimi izstopa Lily Gladstone, prva ameriška staroselka, ki je bila nominirana za oskarja, ki se bo vrnila na letošnji filmski festival v Cannesu kot članica devetčlanske glavne žirije. Gladstone je nominacijo za oskarja in zlati globus prejela za dramo Martina Scorseseja Ubijalci cvetne lune, ki je bila premierno prikazana v Cannesu maja lani. Gladstone in Greti Gerwig, ki bo predsedovala žiriji, se bosta pridružila libanonska režiserka Nadine Labaki, nominirana za zlati globus in oskarja za film Capernaum iz leta 2018, ter turška scenaristka Ebru Ceylan, ki je soustvarila scenarij za film Zimsko spanje, dobitnika zlate palme leta 2014.

Člani žirije so tudi francoska igralca Omar Sy, zvezdnik iz serije Lupin, in Eva Green, znana iz uspešnice Casino Royale in filma Proxima, španski režiser Juan Antonio Bayona, še en nominiranec za oskarja za film The Society of Snow, italijanski igralec Pierfrancesco Favino, znan po filmu Svetovna vojna Z, ter japonski režiser in dobitnik zlate palme leta 2018 Hirokazu Koreeda.

Iranski režiser Mohammad Rasoulof se letos verjetno ne bo mogel udeležiti festivala v Cannesu. Foto: EPA
Iranski režiser Mohammad Rasoulof se letos verjetno ne bo mogel udeležiti festivala v Cannesu. Foto: EPA

Iranske oblasti znova otežujejo prihod iranskih filmskih umetnikov
Po sporu iranskih oblasti z vodstvom Berlinala, se zgodba ponavlja tudi v Cannesu. Po tem, ko je bil novi film iranskega režiserja Mohammada Rasoulofa The Seed of the Sacred Fig izbran v tekmovalni program Cannesa, so iranske oblasti zaslišale ekipo filma in ji prepovedale zapustiti državo. Njihov odvetnik Babak Paknia je novico potrdil na platformi X in navedel, da so filmsko ekipo po večurnem zasliševanju prisilili, naj režiserja prepriča, naj umakne film s sporeda v Cannesu. Ker tega niso storili, so jim prepovedali zapustiti državo.

Rasoulof, ki je leta 2020 v Berlinu prejel zlatega medveda za film proti smrtni kazni There Is No Evil, je bil julija 2022 pridržan v Iranu, ker je delil komentarje, s katerimi je obsodil vladno zatrtje vsenacionalnih protestov tistega leta. Leta 2023 so ga začasno izpustili zaradi zdravstvenih težav, pozneje pa so ga pomilostili in obsodili na eno leto zaporne kazni ter dveletno prepoved zapustitve Irana zaradi "propagande proti režimu". Rasoulof je bil že lani povabljen v žirijo Cannesa, vendar se zaradi omenjene prepovedi potovanja festivala ni mogel udeležiti. Letos bo očitno podobno.

Sorodna novica Megalopolis: življenjski projekt Francisa Forda Coppole prihaja v Cannes

Tekmovalni program letos ne bo razočaral z velikimi imeni
Na filmski festival v Cannesu se letos vrača legendarni režiser Francis Ford Coppola s svojim dolgo pričakovanim in odlaganim epom Megalopolis. Poročali smo že, da je režiser na kup zbobnal zvezdniško igralsko zasedbo, v kateri so Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight, Talia Shire, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman in Dustin Hoffman. Zgodba govori o arhitektu, ki namerava po rušilni katastrofi New York na novo zgraditi kot "utopijo", Coppola pa se tokrat prvič znatno naslanja na posebne vizualne učinke.

Coppoli se bo v letoviškem francoskem mestu tradicionalno pridružilo še nekaj velikih imen svetovne kinematografije. Med filmi, ki se bodo potegovali za zlato palmo, so tudi Dejanja usmiljenja grškega režiserja Jorgosa Lantimosa, v katerem prav tako igra Emma Stone; za vlogo v Lantimosovih Nesrečnih bitjih je letos dobila že svojega drugega oskarja. Veliko pozornosti naj bi pritegnil tudi biografski film o zgodnjih letih nekdanjega predsednika ZDA, ki se letos znova poteguje za ta položaj, Donalda Trumpa. Režiser filma The Apprentice je v Iranu rojen Ali Abbasi, v Trumpa pa se je prelevil Sebastian Stan.

Sorodna novica V Cannesu izbrali film za odprtje festivala: absurdno komedijo z Leo Seydoux

Kanadski mojster grozljivk David Cronenberg se v Cannes vrača s svojim najbolj osebnim filmom doslej The Shrouds, v katerem med drugim igra Vincent Cassel. Med zanimivejše filme, ki jih bo ocenjevala žirija, sodi glasbena komedija o šefu mehiškega kartela, ki operativno spremeni spol, Emilia Perez. Film je režiral že z zlato palmo nagrajeni Jacques Audiard. V stranski vlogi nastopa popzvezdnica Selena Gomez.

Premiera Furiose in drugih težko pričakovanih filmov
Že pred razkritjem festivalskega programa je bilo znano, da bodo v Cannesu zunaj konkurence premierno predvajali zadnji del postapokaliptične franšize Furiosa: Saga Pobesneli Maks. V Cannesu bo na ogled tudi nov opus v režiji Kevina Costnerja Horizon, American Saga, v katerem veteranski zveznik v prvi od načrtovanih serij o ameriškem Zahodu tudi igra, ob njem pa med drugim Sienna Miller.

Zunaj konkurence bodo predvajali tudi film o pravicah žensk na Kitajskem She Has No Name, v katerem igrata dva največja zvezdnika v državi, igralec Džiajin Lej in igralka Ziji Džang. Posebej bodo predvajali tudi dva zelo aktualna filma, La Belle de Gaza, ki spremlja transseksualne Palestince, ki se preselijo v Izrael, in Invazijo Sergeja Loznice, ki se osredotoča na vojno v njegovi rodni Ukrajini.

Sorodna novica Slava Studia Ghibli se nadaljuje: častno zlato palmo bodo letos prvič podelili kolektivu

Častna palma gre letos prvič v roke kolektivu

V 40 letih je Studio Ghibli, ki ga je soustanovil Hajao Mijazaki, po vsem svetu osvojil številne ljubitelje animiranih filmov z mojstrovinami, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad. Za svoje delo ga bodo na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu 25. maja počastili tudi s častno zlato palmo. To se je zgodilo prvič v zgodovini, da bodo nagrado podelili kolektivu, in ne posamezniku. Poleg kolektiva Studia Ghibli bo častno palmo prejel tudi režiser George Lucas, ustvarjalec Vojne zvezd.

"Vojna zvezd je nič manj kot mitologija," so organizatorji med drugim zapisali v izjavi in se poklonili legendarnemu 79-letnemu ameriškemu producentu in režiserju. Kot so še zapisali v poklonu, v katerem so poudarili "uspeh brez primere", je Lucas "s svojo geografijo, prebivalstvom, jeziki, moralnimi vrednotami in celo vozili" ustvaril celo vesolje in očaral ameriške množice. Pohvalili so tudi njegovo "neusihajoče navdušenje nad tehnologijo, zaradi katerega je postal pionir industrije vizualnih učinkov". Vojna zvezd je postala "svetovni družbenokulturni fenomen, ki traja še danes".