A vse oči bodo letos v Cannesu zagotovo uprte v Coppolov Megalopolis, s katerim se režiser Botra na filmski festival vrača pri svojih 85 letih. Foto: AP
A vse oči bodo letos v Cannesu zagotovo uprte v Coppolov Megalopolis, s katerim se režiser Botra na filmski festival vrača pri svojih 85 letih. Foto: AP

Megalopolis je Francis Ford Coppola kot svoj magnum opus ujčkal cela desetletja, od osemdesetih naprej – in nato leta 2021 javnost osupnil z odločitvijo, da bo v snemanje vložil 120 milijonov dolarjev lastnega denarja. Večino te vsote je dobil s prodajo svoje priljubljene vinarne v Kaliforniji. Film je opisal kot "ljubezensko zgodbo, ki je tudi filozofska raziskava narave človeka".

Režiser je na kup zbobnal zvezdniško igralsko zasedbo, v kateri so Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight, Talia Shire, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman in Dustin Hoffman. Megalopolis je zgodba o arhitektu, ki namerava po rušilni katastrofi New York na novo zgraditi kot "utopijo", Coppola pa se tokrat prvič tako močno naslanja na posebne vizualne učinke.

Doslej je Coppola v Cannesu zlato palmo prejel dvakrat; za Prisluškovanje iz leta 1974 in Apokalipso danes iz leta 1979, ki v času premiere na festivalu sploh še ni bila končana.

Coppoli se bo v letoviškem francoskem mestu tradicionalno pridružilo še nekaj velikih imen svetovne kinematografije. Med filmi, ki se bodo potegovali za zlato palmo, so tudi Dejanja usmiljenja grškega režiserja Jorgosa Lantimosa, v katerem prav tako igra Emma Stone; za vlogo v Lantimosovih Nesrečnih bitjih je letos dobila že svojega drugega oskarja.

Veliko pozornosti naj bi pritegnil tudi biografski film o zgodnjih letih nekdanjega predsednika ZDA, ki se letos znova poteguje za ta položaj, Donalda Trumpa. Režiser filma The Apprentice je v Iranu rojen Ali Abbasi, v Trumpa pa se je prelevil Sebastian Stan.

Kanadski mojster grozljivk David Cronenberg se v Cannes vrača s svojim najbolj osebnim filmom doslej The Shrouds, v katerem med drugim igra Vincent Cassel.

Letošnjo žirijo vodi režiserka filma Barbie Greta Gerwig. Med zanimivejše filme, ki jih bo ocenjevala žirija, sodi glasbena komedija o šefu mehiškega kartela, ki operativno spremeni spol, Emilia Perez. Film je režiral že z zlato palmo nagrajeni Jacques Audiard. V stranski vlogi nastopa popzvezdnica Selena Gomez.

Že pred današnjim razkritjem festivalskega programa je bilo znano, da bodo v Cannesu zunaj konkurence premierno predvajali zadnji del postapokaliptične franšize Furiosa: Saga Pobesneli Maks.

V Cannesu bo na ogled tudi nov opus v režiji Kevina Costnerja Horizon, American Saga, v katerem veteranski zveznik v prvi od načrtovanih serij o ameriškem Zahodu tudi igra, ob njem pa med drugim Sienna Miller.

Zunaj konkurence bodo predvajali tudi film o pravicah žensk na Kitajskem She Has No Name, v katerem igrata dva največja zvezdnika v državi, igralec Džiajin Lej in igralka Ziji Džang.

Prve upodobitve še vedno trajajočih vojn
Posebej bodo predvajali tudi dva zelo aktualna filma; La Belle de Gaza, ki spremlja transseksualne Palestince, ki se preselijo v Izrael, in Invazijo Sergeja Loznice, ki se osredotoča na vojno v njegovi rodni Ukrajini.

Sedeminsedemdeseti festival na francoski Azurni obali, ki velja za najprestižnejšega v filmskem svetu, bo potekal od 14. do 25. maja.