Mario Šelih (v sredini) je z glavno vlogo v Hudodelcih postal debitant leta 1987 za igro na Tednu domačega filma, ki je bil predhodnik Festivala slovenskega filma. Foto: Arhiv SFC
Mario Šelih (v sredini) je z glavno vlogo v Hudodelcih postal debitant leta 1987 za igro na Tednu domačega filma, ki je bil predhodnik Festivala slovenskega filma. Foto: Arhiv SFC

Scenarij po romanu Marjana Rožanca
Digitalno restavrirana različica filma bo drevi premierno na ogled v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) v sklopu projekta Naši filmi doma. Na prireditvi bodo tudi glavni igralci in drugi ustvarjalci filma, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Franci Slak in Jože Dolmark sta scenarij za film ustvarila po istoimenskem romanu Marjana Rožanca iz leta 1981. Za nedavno digitalno obnovo uro in pol trajajočega filma so poskrbeli pri Iridium filmu.

Hudodelci so nastali v produkciji Viba filma Ljubljana in Art filma Beograd. Foto: Arhiv SFC
Hudodelci so nastali v produkciji Viba filma Ljubljana in Art filma Beograd. Foto: Arhiv SFC

Zamejski Slovenec, ki postane informbirojevska žrtev
Skozi zgodbo sledimo zamejskemu Slovencu Petru Bordonu, ki se v prvih povojnih letih iz Trsta zateče v Ljubljano. Spoprijatelji se s tremi starejšimi italijanskimi komunisti, političnimi begunci, ki so tako kot on v Ljubljano pribežali iz nemirne Julijske krajine.

Leta 1948 jih varnostna služba zaprosi za posredovanje pri neki zadevi v Trstu. Italijani sodelovanje odklonijo iz političnih razlogov, Bordon pa se ponudi, da bo nalogo opravil sam, predvsem zaradi želje, da bi se srečal z učiteljico angleščine Florence. Po vrnitvi v Ljubljano izve, da so njegove prijatelje zaprli. Z znancem Ivanom in njegovo prijateljico Štefko se spusti v majhna in večja hudodelstva, po tragičnem zapletu pa ga oblasti aretirajo, so vsebino povzeli pri SFC-ju.

V filmu igrajo Mario Šelih, Anja Rupel, Vlado Repnik, Bata Živojinović, Rade Šerbedžija, Elizabeth Spender, Mustafa Nadarević, Zijah Sokolović, Paolo Magelli in drugi. Film je nastal v produkciji Viba filma Ljubljana in Art filma Beograd. Direktor fotografije je bil Boris Turković, direktor filma Stane Malčič, kostume je oblikovala Bjanka Adžić Ursulov, masko pa Halid Redžebašić. Glasbo sta prispevali zasedbi Bugenhegen in Laibach.

Kopica nagrad za Hudodelce
Leta 1987 je film Hudodelci na Tednu domačega filma (predhodniku Festivala slovenskega filma) prejel pet nagrad: Slak zlato nagrado Metoda Badjura za režijo, scenograf Janez Kovič priznanje Metod Badjura za scenografijo, Bugenhegen in Laibach zlato nagrado Metod Badjura za glasbo, Hanna Preuss Slak priznanje Metod Badjura za zvok, igralec Mario Šelih pa je postal debitant leta za igro. Leta 1988 so Hudodelce prikazali v tekmovalnem programu festivala v Berlinu, leto pozneje pa je Slak zanj in za izvirno TV-igro Nasmehi prejel nagrado Prešernovega sklada.