Režiser Marko Naberšnik je vlogo temnolase lepotice Bronje zaupal igralki Pii Zemljič. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Režiser Marko Naberšnik je vlogo temnolase lepotice Bronje zaupal igralki Pii Zemljič. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Petelinji zajtrk: Vlado Novak in Severina
Mojster Gajaš (Vlado Novak) sanja o Severini, znani poppevki, ki se na svoji glasbeni turneji ustavi v mestu. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Na TVS prihaja Petelinji zajtrk

Govorimo seveda o filmu Petelinji zajtrk, ki je po lanskem uspehu v kinematografih prišel tudi na male zaslone. Tako so si ga v sredo na 1. programu TV Slovenija lahko ogledali tisti, ki si jim ga ni uspelo ogledati v kinu ali pa ga želijo videti znova. MMC se je ob tej priložnosti pogovarjal z režiserjem filma Markom Naberšnikom.

Režiser, ki je film Petelinji zajtrk posnel po istoimenski literarni predlogi Ferija Lainščka, vztraja pri zgodbah prekmurskega pisatelja in trenutno pripravlja film Šanghaj. Ta temelji na Lainščkovem romanu Nedotakljivi. In kot pravi, je Lainšček "znova ustvaril slikovito paleto filmskih likov, začinjeno s humorjem in z iskrenim pogledom na življenje".

Kaj pa je po njegovem mnenju tisto, kar je številne gledalce navdušilo pri Petelinjem zajtrku? "Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. V prvi vrsti gre za ljubezensko zgodbo, začinjeno s humorjem, potem je tukaj odlična igra Vlada Novaka, Pie Zemljič, Primoža Bezjaka in Daria Varge, glasba Saše Lošiča in seveda magnetizem Severine. Samo eden izmed naštetih dejavnikov ne bi zadostoval, verjamem, da so bile filmu zvezde naklonjene in vsi elementi so se skladno povezali in na koncu v kino privabili gledalce."

V kino po več kot 15 letih
Zdi se, da je tudi Petelinji zajtrk pripomogel, da dajo gledalci ob obisku kina vendarle več priložnosti slovenski produkciji. "Slišal sem izjave, da so zaradi Petelinjega zajtrka odpirali že zapuščene kinodvorane in da so v kino odhajali tudi taki, ki si filma v dvorani niso ogledali že več kot petnajst let." Marko Naberšnik na podlagi tega sklepa, da so nekateri tako znova ugotovili, da je obisk kinematografov lahko zelo prijeten družabni dogodek. "Obisk kinematografov je koristen za vse – za tam zaposlene in za tiste, ki filme ustvarjamo."
Kako Belmondo gradi cigansko vas Šanghaj
Po ljubezenski zgodbi Petelinjega zajtrka, ki se dogaja v majhnem podeželskem kraju, kjer živijo junaki filma tiho in neopazno, a vsak izmed njih goji skrite strasti, torej prihaja film Šanghaj. Tudi ta je zgodba o ljubezni, a tudi o želji po uspehu. Pripoveduje o romu Belmondu, ki se odloči zgraditi veliko cigansko vas in jo poimenuje Šanghaj. "Zgodba se dogaja v Jugoslaviji in Belmondo odkriva čare prekupčevanja cigaret, alkohola, ženskih najlonk in ameriških kavbojk. Spozna privlačno Madžarko in si ustvari družino. Tako kot je v posel s prekupčevanjem Belmonda uvedel oče, tako si želi tudi Belmondo za prekupčevanje navdušiti sina. A tokrat ne gre vse po načrtih. Belmonda namreč zaslepita denar in želja po uspehu. Kako daleč je pripravljen iti za svojimi sanjami? Bo žrtvoval svojo družino ali zastavil celo lastno življenje," je o novem filmu še povedal režiser.

Sam si Petelinjega zajtrka tokrat ne bo ogledal, saj bo večer preživel delavno, in sicer kot režiser na snemanju televizijske zabavne oddaje Na zdravje.

M. K.

Na TVS prihaja Petelinji zajtrk