Jonah Hill (1983) in Jerry Garcia (1942‒1995). Foto: EPA/AP
Jonah Hill (1983) in Jerry Garcia (1942‒1995). Foto: EPA/AP

Med izvršnimi producenti filma so med drugim člani zasedbe Bob Weir, Phil Lesh, Mickey Hart in Bill Kreutzmann, pa tudi Trixie Garcia, hči Jerryja Garcie, ki je umrl leta 1995 za posledicami srčne kapi. Film, ki za zdaj še nima naslova, bo nastal tudi v Hillovi produkciji v okviru njegove produkcijske hiše Strong Baby s sodelavcem Mattom Dinesom, poroča Deadline.

Že drugi film o tej zasedbi
Scorsese ima ne samo dolgo zgodovino produciranja in režiranja dokumentarcev o rocklasbi. Pravzaprav je leta 2017 posnel Long Strange Trip prav o zasedbi Grateful Dead, vendar se bo tokrat prvič podal po biografski poti kakega znamenitega imena glasbene zgodovine. Apple, pod okriljem katerega bo nastal film, naj bi s sodelovanjem zasedbe in njenega menedžmenta, pridobil tudi pravice za uporabo glasbenega kataloga Grateful Dead za uporabo v filmu.

Preprosto predobra priložnost
Projekt bo torej znova združil Scorseseja za kamero in Hilla pred njo, ki sta sodelovala pri filmu Volk z Wall Streeta že leta 2013, ki je igralcu prinesel drugo nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Vse od takrat sta iskala nekaj, kjer bi lahko znova združila moči. Kot navaja Deadline, je bila priložnost, da upodobi glasbeno legendo, kot je Garcia, v očeh Hilla preprosto predobra, da bi jo lahko zavrnil.

Martin Scorsese, Jonah Hill in Leonardo DiCaprio v letu, ko je v kinematografe prišel film Volk z Wall Streeta. Foto: EPA
Martin Scorsese, Jonah Hill in Leonardo DiCaprio v letu, ko je v kinematografe prišel film Volk z Wall Streeta. Foto: EPA

Kar je vzbrstelo z vzponom psihedelične kontrakulture
Čeprav ni znano, kaj natanko bo zajeto v filmu, se je zgodba Grateful Dead začela na območju zaliva San Francisca med vzponom psihedelične kontrakulture 60. let preteklega stoletja. V zgodovino so se zapisali z unikatnim glasbenim slogom ter eklektičnim mešanjem kantrija, reggaeja, džeza, bluesa, folkglasbe in psihedeličnega rocka.

Po smrti Jerryja Garcie je skupina razpadla in se znova združila leta 1998 pod imenom The Other Ones, pod tem imenom so sledili še koncerti leta 2000 in 2002. Nato so se preimenovali v The Dead in so pod tem imenom odigrali nekaj koncertov v letu 2015 ‒ v počastitev 50. obletnice ustanovitve Grateful Dead.

Mickey Hart in Jerry Garcia na posnetku iz leta 1982. Foto: AP
Mickey Hart in Jerry Garcia na posnetku iz leta 1982. Foto: AP