Leta 1961 na Novi Zelandiji rojeni Peter Jackson je dokumentarno serijo The Beatles: Get Back ustvaril "brez filtrov", na voljo pa mu je bil ekskluzivni material. Glede na napovednik so Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr in George Harrison v seriji predstavljeni skozi glasbo, prijateljske odnose, zabavne trenutke – in tudi v krizi.

Plakat za serijo The Beatles: Get Back. Foto: Wikipedia
Plakat za serijo The Beatles: Get Back. Foto: Wikipedia

McCartney in Starr brez pripomb
"Veliko bolje razumeš dinamiko med njimi in to, kako so se spopadali s težavami. Zanimivo je in privlačno. Še bolj se zaveš, da je šlo za navadne, dobre fante iz Liverpoola, ki so si bili med seboj zelo različni. Zdaj jih še bolj cenim," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Jackson. Še pred premiero je povedal, da McCartney in Starr, sicer edina še živeča Beatla, po ogledu serije nista imela prav nobene pripombe.

Skozi 21 dni posnet videomaterial
Skozi serijo so predstavljene legendarne Get Back Sessions, za katere so se člani zasedbe leta 1969 znova združili v Londonu, da bi v dveh tednih posneli nov album. Videti je mogoče tudi njihov znameniti zadnji nastop na strehi zgradbe, v kateri je imel prostore Studio Apple, ta bo sploh prvikrat prikazan v celoti. Serija pa spremlja tudi izid albuma Let It Be v letu 1970, ki je luč sveta ugledal mesec dni po uradnem razhodu zasedbe.

John Lennon (1940–1980), Paul McCartney (1942), George Harrison (1943–2001) in Ringo Starr (1940). Foto: AP
John Lennon (1940–1980), Paul McCartney (1942), George Harrison (1943–2001) in Ringo Starr (1940). Foto: AP

Na razpolago 60 ur videa in 150 ur zvoka
Po Jacksonovih besedah je serija nastala na podlagi 60 ur videomateriala, ki ga je v treh tednih posnel režiser Michael Lindsay-Hogg (1940), sicer dejaven tudi na področju glasbenih spotov. Jackson je imel na razpolago tudi 150 ur doslej neobjavljenih avdioposnetkov, večina katerih je bila več kot pol stoletja nedostopna ušesom javnosti. Bil je pravzaprav prvi, ki mu je bil omogočen dostop do tega materiala, še navaja Ansa.

Sprva je bilo sicer mišljeno, da bo dokumentarec prišel avgusta letos v kinematografe, vendar so se ga nato odločili premakniti na splet in z avgusta na čas pred letošnjim zahvalnim dnem, ki ga slavijo v ZDA.