Festival je namenjen ljubteljem podvodnega življenja. Foto: Sprehodi pod morjem
Festival je namenjen ljubteljem podvodnega življenja. Foto: Sprehodi pod morjem
Sprehod pod morjem
Na ogled so tudi podvodne fotografije. Foto: Sprehodi pod morjem

Javnost se bo lahko s pomočjo podvodne fotografije in filmov iz podvodnega sveta, ki so bili nagrajeni na svetovnih festivalih, pobliže seznanila s svetom potapljanja. Festival je namenjen tudi druženju potapljačev in znanstvenikov z vseh koncev sveta.

Glavni del festivala se bo začel s petkovim odprtjem skupinske razstave podvodne fotografije, kjer bodo predstavljene fotografije Giannija Pechiarja, Jill Heinerth, Aleksandra Semenova in Leigha Bishopa, ter s koncertom Bratka Bibiča in zasedbe The Madleys.

Celoten spored najdete tukaj.

Na 1. programu RTV Slovenija pa lahko v nedeljo, 3. februarja ob 22h spremljate 4. del dokumentarne serije Lovci teme.


Na festivalu tudi potapljačica pod ledom
Vrhunec dogajanja bo po celodnevnem simpoziju v Zrečah sobotni večer v konjiškem kulturnem domu, kjer bodo pripravili projekcije štirih podvodnih filmskih stvaritev. Med njimi sta po besedah predstavnika Potapljaškega kluba Slovenske Konjice Branka Ravnaka dva filma, ki bosta doživela neke vrste svetovno premiero.

To sta ruski film Pod stropom (On The Edge), ki prikazuje izjemno potapljanje pod ledom svetovne rekorderke Natalije Ovsenko, ki se bo tudi udeležila festivala, ter domača zgodba o potapljanju slovenskih invalidov z naslovom Pravljica o povodnem možu.

Podelili bodo nagrado morski konjiček
"Slovenski film je zgodba, ki je nastajala deset let in je bila konec lanskega leta posneta za nacionalno televizijo, ki je dovolila predvajanje filma, še preden bo na rednem sporedu," je povedal Ravnak. Festivalska komisija bo tudi tokrat ob koncu slovesno podelila morskega konjička, priznanje za veliko nagrado festivala.

Festival je nastal iz nekdanjega mednarodnega simpozija Potapljanje AST, ki so ga prvič pripravili pred desetimi leti. Potem ko simpozij lani ni bil del festivala, se letos v deveti izvedbi vrača v Slovenske Konjice.

V ospredju simpozija je predvsem razvoj sodobnih trendov v potapljanju, zlasti na področju varnosti pri potapljanju, saj pustolovci širijo potapljanje na področja, kjer veljajo ekstremni pogoji, vedno več pa je znanega tudi na področju potapljanja invalidov.