Akademija je že pred dvema letoma skušala novačiti mlajšo publiko in v voditeljski smoking postavila Jamesa Franca. Ta je sicer tvital, pošiljal posnetke iz zaodrja - in bil kljub temu zanič. Tokrat bodo poskusili s kombinacijo mladosti IN smisla za humor. Foto: EPA
Akademija je že pred dvema letoma skušala novačiti mlajšo publiko in v voditeljski smoking postavila Jamesa Franca. Ta je sicer tvital, pošiljal posnetke iz zaodrja - in bil kljub temu zanič. Tokrat bodo poskusili s kombinacijo mladosti IN smisla za humor. Foto: EPA
Billy Crystal je bil letos primeren, ni pa bil fantastičen. Februarja bo tveganje organizarojev vsekakor večje. Foto: EPA
Večna dilema na podelitvi oskarjev - naj voditelj poje ali ne? Seth se bo skoraj gotovo odločil za. Foto: YouTube
Upajmo, da bo MacFarlane na "pomoč" poklical tudi Petra in Stewieja.

Glede na to, da MacFarlane slovi po svojem rahlo odbitem smislu za humor in ljubezni do broadwayskih glasbenih točk, bi v resnici lahko bil idealen za tradicionalno uvodno točko, tisti del triurne ceremonije, ki je po navadi najboljši kazalnik, ali bo večer popolnoma dolgočasen ali pa morda tudi ne.

Spomnimo se: letošnjo podelitev je, potem ko je zaradi spora s producentoma odstopil Eddie Murphy, vodil oskarjevski veteran in "varna izbira" Billy Crystal, ki se je v resnici držal ne preveč žaljivih šal na račun zbrane hollywoodske smetane. "Navdušena sva, da bo Seth Macfarlane vodil podelitev oskarjev. Njegov dar za nastopanje se popolnoma ujema z najinimi idejami za to, kako bi oddajo ohranili zabavno in svežo," sta v izjavi za javnost zapisala producenta šova Craig Zadan in Neil Meron, MacFarlane pa se je prav tako že oglasil, da mu je zaupana naloga v izjemno čast. Na YouTubu je novico razkril z videom, v katerem o svoji novi službi obvesti svojega očeta - na katerega vse skupaj ni naredilo pretiranega vtisa.

So bili pa zato bolj navdušeni drugi: svoje čestitke je MacFarlanu, denimo, skoraj takoj tvitnil britanski kolega Ricky Gervais, ki je letos in lani vodil podelitev zlatih globusov. "Super odločitev Akademije. Ne zadržuj se. Sporoči, ali potrebuješ kako šalo na račun scientologije." 85. podelitev oskarjev se bo v gledališču Dolby v Hollywoodu zgodila 24. februarja naslednjega leta.

V Connecticutu rojeni MacFarlane se je v šovbiznis prebil kot animator; za studio Hanna Barbera je pomagal ilustrirati risanke, tudi, denimo, Johnnyja Brava in Dexterjev laboratorij. Leta 1997 so mu pri mreži Fox plačali 40 tisoč dolarjev za pilotno epizodo animirane, odraslim namenjene ter z vsakdanjostjo in popkulturnimi referencami natrpane serije Family Guy, ki se vrti okrog običajne malomeščanske družine v Quahogu na Rhode Islandu.
MacFarlane sam posoja glas (ne ravno najbistrejši) glavi družine, Petru Griffinu, in megalomanskemu dojenčku Stewieju. Že prvo epizodo, ki je premiero doživela neposredno po Superbowlu leta 1999, si je ogledalo 22 milijonov ljudi, kar je serijo (in njenega avtorja) nemudoma izstrelilo med zvezde. A take neverjetne gledanosti se seveda ni dalo vzdrževati; po počasnem hiranju in treh sezonah so serijo z malih zaslonov umaknili leta 2002.

Vrnitev iz upokojitve
Family Guy je, kot se to ukinjenim nadaljevankam rado primeri - spomnimo se samo Arrested Development - dobil samo še toliko bolj zagrizene oboževalce med tistimi, ki pa so ga gledali. Zadnjo sezono je samo v ZDA na DVD-ju kupilo več kot milijon ljudi; pri Foxu so se zato vdali in leta 2005 naročili še četrto sezono. Serija je danes v svoji enajsti sezoni in še vedno miga, od nje pa sta se odcepili tudi "spin-off" nanizanki American Dad! in The Cleveland Show.

Sethov imperij
MacFarlane je letos tudi režiral in kot plišast medved tudi nastopil v svojem prvem igranem celovečercu, TED. Rahlo vulgarna komedija z Markom Wahlbergom in Milo Kunis v glavnih vlogah je po svetu zaslužila več kot 420 milijonov dolarjev. In če vse to še ni dovolj, je izdal še celo lastni album pesmi iz muzikalov iz štiridesetih in petdesetih let.

A dolg seznam dosežkov še ne pomeni, da je MacFarlane kot stand-up komik kot riba v vodi: letos je, denimo, na Emmyjih prišel podelit nagrado za najboljšega voditelja resničnostne oddaje, a se v avditoriju njegovega govorjenja ni slišalo. "Aha, tamle je mikrofon!" je ugotovil čez nekaj trenutkov. "No, to se pa zgodi, če ne prideš na vaje."

Kakor koli že, od oskarjev 2013 se verjetno lahko nadejamo več glasbenih točk (glejte posnetek spodaj), kakšne precej predrzne šale in najbrž tudi tega, da bo MacFarlane imel vajeti trdno v rokah (kot gostujoči voditelj Saturday Night Live se je, denimo, izkazal). Ostaja pa vprašanje, ali ne bi bila njegova vrsta humorja primernejša za emmyje ali zlate globuse - oskarji ostajajo tista bolj zapeta in tradicionalna slovesnost, ki bi bila za tovrstnega komika lahko pretrd oreh.