Peter Musevski (1965–2020). Foto: Vertigo
Peter Musevski (1965–2020). Foto: Vertigo

Celovečerec, ki so ga organizatorji festivala označili za dokumentarni hibrid, je bil na ogled v uradni selekciji v okviru netekmovalnega programa Cinema Regained. Film je sestavljen iz petih delov, pri čemer je vsak v drugem žanru – dokumentarni, igrani, arhivski … Vsak del filma tako na svoj način govori o igralcu Petru Musevskem, ki se je poslovil leta 2020.

"To ni samo film o Perotu ..."
Film Pero je pravzaprav "rekonstrukcija scenarija, ki sva ga delala skupaj s Petrom Musevskim. Konec leta 2019 je bil Pero v neki globoki krizi, in vse, kar sem mu lahko ponudil takrat, je bilo, da delava film," je ob premieri povedal režiser za Radio Slovenija. Gre za nenavadni filmski hommage prijatelju in velikemu igralcu, "poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega".

Vse, kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju.

Peter Musevski

Film, ki sta ga Musevski in Kozole začela pripravljati, naj bi govoril o tem igralcu "in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dober prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli," je o filmu še pred premiero zapisal Kozole.

Ko je režiser izvedel za igralčevo smrt, "sta bila najprej šok in bolečina, prva misel je bila seveda, da tega ne bom nadaljeval. Nato pa je vse bolj prihajalo za mano to, da moram narediti ta film tako zaradi Perota kot tudi zaradi samega sebe," je še za Radio Slovenija povedal Kozole, ki podpisuje tudi scenarij.

Novi film Pero Damjana Kozoleta doživel svetovno premiero v Rotterdamu

Film o pokojnem igralcu spregovori na več ravneh, prek metode psihodrame, v kateri sodelujejo igralci, ki so z Musevskim nastopali v filmih, pa prek spominjanja njegovih filmskih vlog. V celovečercu tako nastopajo Nina Ivanišin, Nina Rakovec, Nataša Barbara Gračner, Liza Marijina, Primož Pirnat, Marjuta Slamič, Tina Ščavničar, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Anja Novak, Jurij Drevenšek, Pia Zemljič in Blaž Setnikar.

Odkrito o težavah psihične narave
Celovečerec odkrito govori tudi o duševnem zdravju. "Kar me je gnalo naprej in mi je dajalo občutek, da lahko nadaljujem, je bila Perotova odločitev, da je zadnja leta svojega življenja zelo jasno in odkrito govoril o težavah psihične narave, s katerimi se je spopadal," je še dejal Kozole.

Producenta filma Pero sta Danijel Hočevar in Zala Opara za produkcijo Vertigo, direktor fotografije je Sašo Štih, montažer Matic Drakulić in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Nastal je v koprodukciji s Televizijo Slovenija, s sodelovanjem Filmskega studia Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC).