"Zame je bil vedno Pero, ne Peter," je ob filmu zapisal režiser Damjan Kozole, ki podpisuje tudi scenarij. Film je sestavljen iz petih delov, pri čemer je vsak v drugem žanru – dokumentarni, igrani, arhivski …

Igralec Peter Musevski, ki se je poslovil v 55. letu starosti, je veljal za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih in gledaliških igralcev. Foto: Vertigo
Igralec Peter Musevski, ki se je poslovil v 55. letu starosti, je veljal za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih in gledaliških igralcev. Foto: Vertigo

Tako vsak del tudi na svoj način govori o igralcu Petru Musevskem (1965–2020), ki ga je mogoče videti v številnih mednarodno uspešnih filmih, kot so denimo Kruh in mleko, Rezervni deli, Uglaševanje, Delo osvobaja in Slovenka.

V celovečercu nastopajo igralci, ki so z Musevskim odigrali pomembne filmske vloge: Nina Ivanišin, Nina Rakovec, Nataša Barbara Gračner, Liza Marijina, Primož Pirnat, Marjuta Slamič, Tina Ščavničar, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Anja Novak, Jurij Drevenšek, Pia Zemljič in Blaž Setnikar.

Producenta filma sta Danijel Hočevar in Zala Opara za produkcijo Vertigo, direktor fotografije je Sašo Štih, montažer Matic Drakulić in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Film je nastal v koprodukciji s Televizijo Slovenija, s sodelovanjem Filmskega studia Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC).

"To ni samo film o Perotu"
"Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli, in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še šest filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB-ju ima 55 naslovov; filmi, v katerih je igral, so bili predvajani na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih. Pero je prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade …"

Konec leta 2019 sta Kozole in Musevski začela pripravljati nov film. "O njem in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dober prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli," je še zapisal režiser.

Damjan Kozole se tretjič vrača v Rotterdam, saj sta bila na tem pomembnem in odmevnem festivalu prikazana že dva njegova filma: Za vedno leta 2008 in Slovenka leta 2009. Foto: Urša Premik
Damjan Kozole se tretjič vrača v Rotterdam, saj sta bila na tem pomembnem in odmevnem festivalu prikazana že dva njegova filma: Za vedno leta 2008 in Slovenka leta 2009. Foto: Urša Premik

Film bo na rotterdamskem festivalu na ogled v uradni selekciji Cinema Regained (v slovenščini bi ga lahko poimenovali Film ponovno na plano), "sferi kolektivnega spomina in domišljije, ki ponuja restavrirane klasike, drzne dokumentarne filme o filmski kulturi in raziskovanje filmske dediščine," so sporočili s SFC-ja.

Tudi Child in time ter Playing Men
Olaf Möller
, selektor programa Cinema Regained, je ob svetovni premieri filma Pero dejal: "Želel sem, da se občinstvo ob ogledu filma še bolj poglobi v vloge Petra Musevskega. Zato sem za ponazoritev izbral dva njegova zelo različna nastopa: vlogo očeta, ki jo je odigral v kratkem filmu Child in time (2004) režiserke Maje Weiss, in vlogo, ki je podobna filmu Pero, saj se odvija med fikcijo in dokumentarnostjo: to je vloga, ki jo je odigral v filmu Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina."

Film Child in time je premiero doživel na Berlinalu leta 2005. Playing Men pa je bil premierno prikazan na FID Marseille v Franciji in je doživel je tudi distribucijo v francoskih kinodvoranah in bil leta 2018 že na ogled na filmskem festivalu v Rotterdamu.