Foto:
Foto:
Marko Mandič
Film Pokrajina Št. 2 je zgodba o diaboličnem mehanizmu preteklosti, ki ga sproži dokument s konca druge svetovne vojne. Foto: MMC RTV SLO

Film, ki je premiero doživel na 65. Beneškem filmskem festivalu, predvajajo pa ga v okviru programa Benetke v Rimu (Venice in Rome) in Benetke v Milanu (Panoramica). Pokrajino Št. 2 so že predvajali v rimski Cinema Farnese, kjer bo na ogled še jutri, projekcije pa se je na povabilo organizatorjev udeležil tudi Möderndorfer.

Slovenski odgovor filmu Ni prostora za starce
Njegov zadnji izdelek je navdušil že po projekciji v Benetkah. V rimskem Il Messagero so tako med drugim zapisali, da so v festivalskem programu Giornate degli autori (Dnevi avtorjev) našli odličen slovenski odgovor filmu Ni prostora za starce. "Med mojstrovino za oskarja bratov Cohen in Pokrajino št. 2 Vinka Möderndorferja je veliko skupnih točk … Giornate degli autori še enkrat dokazujejo, da danes razlika med avtorskim in žanrskim filmom nima več smisla. Vse je žanr, vendar vse lahko še vedno postane avtorsko. Zelo lep film. Ko bi le take imeli tudi v tekmovalnem programu."

"Skozi 'film noir' , ki se ne izogiba presenečenjem s pridihom 'splatterja' in antologijskih erotičnih prizorov (Barbare Cerar in Maje Martine Merljak ne boste tako zlahka pozabili), postane film metafora Zgodovine, ki se v nekdanji Jugoslaviji že dolgo ponavlja v obliki tragedije in groteske," so zapisali v finančnem dnevniku Il sole 24 ore.

Že pred začetkom beneškega festivala je dobil film Pokrajina št. 2 italijanskega distributerja Ripley's film. Posel je izpeljal prodajni agent Wide Management iz Pariza, ki si je zagotovil svetovne pravice za prodajo filma. Film je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji RTV Slovenija, srbskega Delirium films in VPK-ja. Sofinancirala sta ga Filmski sklad RS in Filmski center Srbije.

M. K.