Oliver Twist Romana Polanskega ni prinesel velikega komercialnega uspeha. Foto: Kolosej
Oliver Twist Romana Polanskega ni prinesel velikega komercialnega uspeha. Foto: Kolosej
Roman Polanski
Roman Polanski je navdihe za film črpal iz svojega otroštva. Foto: EPA
Roman Polanski
Madega Oliwerja Twista je zaigral Barny Clark. Foto: EPA

Filmska priredba Oliwerja Twista, ki jo je Polanski posnel po enem izmed najbolj znanih romanov Charlesa Dickensa, po svetovnih kinematografih ni požela velikega komercialnega uspeha, vendar to ne velja za Izrael, kjer je Polanski tudi prejel nagrado za življenjsko delo. Na izraelskem filmskem festivalu, kjer je bil med drugim prikazan Oliwer Twist, je režiser dejal, da je kot otrok v Twistovih letih moral čez podobne življenjske preizkušnje, ko je ostal brez staršev.

Zgodba o dečku Oliverju Twistu, ki se dogaja v 19. stoletju v Angliji, je bila že večkrat prenesena na celulidni trak, vendar je pod režisersko taktirko Polanskega še temačnejša in skrivnostnejša. Kot osrednji lik je režiser poudaril Fagina, zlobnega vodjo malih tatičev, ki ga je upodobil igralec Ben Kingsley.

Otroštvo na preizkušnji
Polanski se je rodil v Parizu Rusinji in Poljaku židovskega rodu, nato pa se je družina zaradi naraščanja protisemizma preselila na Poljsko, kjer jih je zajela vojna vihra. Skupaj z veliko drugih poljskih Židov so bili izgnani v geto v Krakovu, od koder je mlademu Polanskemu uspelo pobegniti. Na begu je prehodil veliko kilometrov v raztrganih čevljih in krvavečih stopalih, kar je na filmski trak prenesel kot Twistovo mučno pot v London. Vojno je nato preživel na kmetiji nekega poljskega kmeta, medtem ko sta se starša borila za preživetje v koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Mauthausen. Po koncu vojne je izvedel, da mati ni preživela.

Po sodnem procesu zapustil Združene države Amerike
Med njegove velike filmske uspešnice lahko uvrstimo Ples vampirjev (1967) in film Rosemaryjin otrok (1968). Njegov prvi film, ki se spoprijema s težko temo holokavsta, je Pianist iz leta 2002, za katerega je tudi prejel dve visoki priznanji - cansko zlato palmo in oskarja za najboljšo režijo. Podelitvene slovesnosti se Polanski v Hollywoodu ni udeležil, saj ga v Združenih državah še vedno čaka kazen iz leta 1977, ko naj bi zagrešil hudo kaznivo dejanje - spolno zlorabo mladoletnice.