Še preden je novi Tarantinov film, The Hateful Eight, kdo videl, newyorški policisti že pozivajo k njegovemu bojkotu. Foto: Guliver / Getty Images
Še preden je novi Tarantinov film, The Hateful Eight, kdo videl, newyorški policisti že pozivajo k njegovemu bojkotu. Foto: Guliver / Getty Images
Proteste je organizirala skupina Rise Up October. Foto: Guliver / Getty Images

Quentin Tarantino, ki je v zgodovino filma zapisan s klasikami Stekli psi, Django brez okovov, Šund in drugimi, je pretekli konec tedna iz Kalifornije priletel v New York, kjer se je na ulicah pridružil stotinam protestnikov.

"Jasno, da sovraži policiste"
Patrick Lynch
, predsednik največjega sindikata newyorških policistov, Patrolman's Benevolent Association, je javno - in glasno - spregovoril proti režiserjevemu "vmešavanju". "Nobeno presenečenje ni, da nekdo, ki se preživlja s poveličevanjem nasilja in zločina, tudi sam sovraži policiste," je povedal v svoji izjavi za javnost. "Policisti, ki jih Quentin Tarantino opisuje kot "morilske", ne živijo v eni izmed njegovih izprijenih filmskih fantazij - tvegajo in včasih tudi žrtvujejo svoja življenja, da skupnosti obvarujejo pred resničnim kriminalom in razdejanjem."

"Newyorčani moramo temu preprodajalcu degeneriranosti sporočiti, da nima kaj hoditi v naše mesto in tukaj razpečevat svoje obrekovalske fikcije o policistih."

Protestniki so se ob koncu tedna zbrali v Greenwich Villageu na Manhattanu in se nato skupaj sprehodili dobre tri kilometre po Šesti aveniji. "Človek sem in imam vest," je izjavil Tarantino, "Če si prepričan, da se dogajajo umori, moraš povzdigniti glas in se temu upreti. Tukaj sem, da poudarim, da sem na strani umorjenih." Protestniki so prek megafonov New Yorku opisovali zgodbe o policijskem nasilju in pozivali k pravici za umorjene ljudi.

Smrt policista ni preprečila shoda
Le nekaj dni pred demonstracijami je bil nekaj kilometrov stran ustreljen policist Randolph Holder. "Vse skupaj se mi zdi zelo nespoštljivo," je za New York Post izjavil njegov bratranec. "Vsi pozabljajo, da je za uniformo resnična oseba." Tarantino je menda priznal, da je neposredna bližina tragedije "nevšečna", a se zavzel, da je protest, zaradi katerega so nekateri pripotovali od daleč, treba izpeljati.