Gre za dokumentarni film kanadskega režiserja in scenarista Jamieja Kastnerja, ki poveže v uvodu omenjeni ponaredek slike pionirskega staroselskega umetnika z zločinskim krogom, odgovornim za največjo prevaro, ki se je kdaj zgodila v kanadskem svetu umetnosti.

Prizor iz dokumentarca There Are No Fakes. Foto: Youtube
Prizor iz dokumentarca There Are No Fakes. Foto: Youtube

Zlovešča mreža, spletena od Toronta do Ontaria
Ko je Kevin Hearn, klaviaturist in kitarist kanadske zasedbe Barenaked Ladies, kupil sliko, ki bi naj bila delo Norvala Morrisseauja (1932–2007), si ni nikoli predstavljal, da se bo zapletel v zloveščo mrežo umetniških ponaredkov, preprodaje mamil in spolnih napadov, ki se razteza od Toronta do zasnežene divjine Ontaria na severu.

Norval Morrisseau. Foto: Wikipedia
Norval Morrisseau. Foto: Wikipedia

Hearn je za platno Spirit Energy of Mother Earth, ki ga je kupil od torontske Maslak McLeod Gallery, odštel 20.000 kanadskih dolarjev (okoli 13.800 evrov). Toda ko ga je nekaj let pozneje posodil za eno izmed razstav v domovini, je tamkajšnji kustos posumil, da gre za ponaredek. In res se je izkazalo, da niso imeli opravka z avtentičnim delom karizmatičnega Morrisseauja, ki ga pogosto označujejo za "Picassa severa", piše The Art Newspaper.

Kriminalistična preiskava privedla do osrednjega imena
V dokumentarcu tako sledimo Hearnovim prizadevanjem, da bi mu izplačali odškodnino za kupljeni ponaredek. Dogajanje pa poganja kopica "pisanih" likov: od v slonokoščene stolpe svoje stroke ujetih umetnostnih zgodovinarjev do mamilarsko zmedenih ponarejevalcev in razboritih trgovcev z umetninami. Osrednja točka te celotne mreže pa je izkoriščevalski negativec Gary Lamont.

Po več poskusih je Hearnu vendarle uspelo s civilno tožbo in tako so mu lani izplačali 60.000 kanadskih dolarjev odškodnine (okoli 38.300 evrov). Kriminalistična preiskava je vodila do Lamontove obsodbe zaradi spolnega napada, za kar so mu prisodili pet let zapora. Policija pa še zmeraj preiskuje obsežen ponarejevalski obroč.

Trg umetnin, preplavljen s ponaredki
Trgovec z umetninami Don Robinson v dokumentarcu poda oceno, da je Lamontov obroč morda ustvaril kar 3000 ponarejenih slik. "[To] je največja umetniška prevara v kanadski zgodovini," pove Robinson, ki ga je zadela možganska kap zaradi stresa, ki mu ga je povzročila lastna kampanja proti trgu, preplavljenemu s ponaredki.

Foto: IMDb
Foto: IMDb

"Globlje, kot se potapljate v bazen smeti, bolj boste spoznavali smeti v njem," pa pravi Ritchie Sinclair, Morrisseaujev nekdanji asistent in še eno ključno ime pri razkrivanju škandala. In dokumentarist Jamie Kastner se je zares globoko potopil v ta nizkotni svet prevar in zlorab ter se tako podal na pot razblinjanja stereotipov o vsesplošno neoporečnih Kanadčanih, ki vselej sledijo črki zakona. Film vključuje intervjuje z več pričami, ki so na lastne oči videle ponarejanje.

"To sem počel, da sem prišel do svojega odmerka"
Med intervjuvanci v dokumentarcu je tudi umetnik Tim Tait, ki je po lastnih besedah za Lamonta slikal dela, ki jim je bil pozneje dodan ponarejeni Morrisseaujev podpis. "To sem počel, da sem prišel do svojega odmerka," pove popolnoma iskreno Tait in doda: "Crack, kokain, Oxycontin."

Nadalje se Dallas Thompson, ki je bil Lamontov sodelavec, v filmu spominja okoli 26 potovanj, ki jih je v trimesečnem obdobju v letih 2006 in 2007 opravil v Calgary, kjer je prodajal ponarejena platna. Vendar kot pove Thompson, ni bil le Lamontov sodelavec, ampak tudi ena izmed njegovih žrtev, saj naj bi ga ta večstokrat posilil. In prav Thompson je bil tisti, ki je – četudi je spadal med ponarejevalce – leta 2012 prvi spregovoril o Lamontovem početju, za njim pa so se oglasile še mnoge druge žrtve.