Barry Allen uporabi svoje supermoči za potovanje skozi čas, da bi spremenil dogodke v svoji preteklosti. Foto: IMDb
Barry Allen uporabi svoje supermoči za potovanje skozi čas, da bi spremenil dogodke v svoji preteklosti. Foto: IMDb
Čeprav je del javnosti menil, da bi bilo treba film po škandalu z Ezro Millerjem
Čeprav je del javnosti menil, da bi bilo treba film po škandalu z Ezro Millerjem "pokopati", je studio ves čas ostal zavezan svoji zastavljeni časovnici in premieri 15. junija. Foto: IMDb

Ko se je snemanje že končalo, se je Ezra Miller, ki je sicer nebinaren, na naslovnicah znašel zaradi domnevnega psihičnega zloma, obtožb nasilja in zlorabe ter različnih kršitev zakona. Vprašanje, ali bo filmski studio z njim javno prekinil vse stike in nedokončani film arhiviral, je bilo ves čas v zraku. Za nameček se je vse to dogajalo pred kuliso menjav na čelu studia in sprememb v strategiji stripovskih ekranizacij izpod okrilja DC Comicsa.

Zapleti so se dogajali tudi na ravni logistike: ekipa je morala denimo poiskati način, kako dvotonski batmobil prepeljati iz Los Angelesa v Veliko Britanijo sredi leta 2021, ko je bilo pomanjkanje tovornih ladij na vrhuncu. Dotični batmobil je bil bil za nameček še del filmske zgodovine – isti avtomobil, ki ga je v svojih filmih o Batmanu uporabljal Tim Burton; z njim se je na veliko platno vrnil tudi Burtonov zamaskirani maščevalec, Michael Keaton.

Režiser Andy Muschietti in producentka, njegova sestra Barbara Muschietti, menda do zadnjega hipa nista vedela, ali bo avtomobil v predvidenem času prispel na otok ali pa bo ostal nekje sredi Atlantika. Avto je sicer srečno pripotoval, a to je pred ekipo takoj postavilo pred nov izziv: kako ga spreviti na kuliso Batmanove votline? Na koncu so ga morali naložiti na predelan letališki tovorni tovornjak, dvigniti šest metrov v zrak in ga nežno potisniti na oder.

"Vsaka stvar je za seboj potegnila lastno malo dogodivščino," je v nedavnem intervjuju za tiskovno agencijo Associated Press priznala Barbara Muschietti.

Foto: IMDb
Foto: IMDb

Nesojena Flasha: Ryan Reynolds in Adam Brody
The Flash, ki v kinematografe prihaja 16. junija, je prva samostojna filmska ekranizacija bliskovito hitrega superjunaka, čeprav je ideja po hollywoodskih kuloarjih krožila že od osemdesetih naprej. Na neki točki predprodukcije je bil za glavno vlogo predviden Ryan Reynolds, režiral pa bi David S. Goyer; pozneje je obstajal načrt, da bi z Adamom Brodyjem v vlogi Flasha novo franšizo zastavil George Miller.

Prve obrise današnje oblike je projekt dobil leta 2014, ko je studio Warner postavil temelje filmskemu vesolju DC Comics; lik Barryja Allena, čigar superjunaška identiteta je The Flash, je Ezra Miller prvič upodobil v spektaklu Batman proti Supermanu: Zora pravice, nato v Odredu morilcev in v Ligi pravičnih.

Okrog samostojnega filma o Flashu je krožilo več režiserjev, precej nesoglasij je bilo tudi okrog tona, ki naj bi ga film ubral. V različnih fazah so bili za režijo v igri Phil Lord in Christopher Miller, Seth Grahame-Smith, Rick Famuyiwa, Robert Zemeckis in John Francis Daley ter Jonathan Goldstein. Datum premiere je bil ob teh menjavah večkrat potisnjen naprej. Celo Ezra Miller sam je razvijal svojo različico scenarija.

Muschiettijeva sta končevala drugi del grozljivega diptiha Tisto, ko ju je studio Warner prišel snubit za Flasha. Ustvarjalni dvojec ni izgubljal energije s preučevanjem maratonske zgodovine projekta, zanimalo ju je samo čustveno jedro zgodbe: odnos med Barryjem Allenom in njegovo mamo, ki je umrla, ko je bil še deček. Flasheva ambicija po potovanju v času izvira iz želje rešiti mamo, preden bo prepozno. (Eden od njunih najljubših filmov je Nazaj v prihodnost, ki je tudi očitna referenca v Flashu.)

Ideja multiverzuma dopušča, da je Batman lahko tudi Michael Keaton, čeprav je bil to ob Millerjevem Flashu do zdaj vedno Ben Affleck. Foto: IMDb
Ideja multiverzuma dopušča, da je Batman lahko tudi Michael Keaton, čeprav je bil to ob Millerjevem Flashu do zdaj vedno Ben Affleck. Foto: IMDb

Kako sta lahko Batman Keaton in Affleck hkrati?
Scenarij, ki ga je spisala Christina Hobson, koncept potovanja v času popestri z dodatnim zapletom: Barry Allen na misiji reševanja matere po pomoti konča v napačni časovnici in tam sreča mlajšo različico samega sebe, ki se prav tako pridruži odpravi. Koncept več vzporednih časovnic seveda odpira nove možnosti, denimo Michaela Keatona v vlogi Batmana – čeprav se kot Batman pojavi tudi Ben Affleck.

"Vsi smo se zelo navdušili nad možnostjo, da bi se Michael Keaton po tridesetih letih spet vrnil kot Batman," je izjavil Andy Muschietti. "Ideja multiverzuma omogoča kombiniranje različnih likov, soobstoj junakov, za katere smo mislili, da so pokopani v preteklosti."

Sorodna novica Ezra Miller s pogojno kaznijo zaradi vloma v sosedov dom in krajo alkohola

Ponovni zagon glavnih DC-jevih likov
V Flashu so tudi drugi nostalgični detajli (v obliki zvezdniških cameovlog), ki odpirajo vrata za "ponoven zagon" filmskega vesolja. V času, ko je film nastajal, so se dogajale tudi kadrovske menjave na vrhu DC Studios: nova direktorja James Gunn in Peter Safran sta izrisala novo zgodbeno linijo za večino ključnih DC-jevih likov, s Supermanom in Batmanom na čelu. To vizijo bomo prvič videli z novim Supermanom v režiji Jamesa Gunna (leta 2025), je pa režiser že namignil, da je tudi Flash del "posodobitve DC vesolja", čeprav tehnično pripada še stari gardi.

V fazi poprodukcije filma se je Ezra Miller na naslovnicah znašel zaradi več aretacij in poročil o kaotičnem vedenju: lani je bil na Havajih aretiran dvakrat, zaradi nadlegovanja ljudi na karaokah in zaradi motenja javnega miru. V januarju je priznal krivdo za vlom in krajo alkohola pri sosedu v Vermontu, kar mu je prineslo globo in enoletno pogojno kazen z obvezo obiska terapevta.

Čeprav je bil del javnosti mnenja, da bi bilo treba film po škandalu "pokopati", je studio ves čas ostal zavezan svoji zastavljeni časovnici in premieri 15. junija – le da igralec pri promociji ne sodeluje. "Z njim smo v stiku. Nad filmom je navdušen. Svoje zdravljenje pa jemlje zelo resno," o Millerju poroča Barbara Muschietti.

Prve kritike so pohvalne
Čeprav so prvi odzivi na film že tradicionalno vedno pretirani (Gunn ga je opisal kot "enega najboljših filmov o superjunakih, kar sem jih kdaj videl"), pa so tudi prvi poklicni recenzenti večinoma pozitivno presenečeni ali pa kar navdušeni; posebej izpostavijo Millerja v dvojni vlogi Flasha. Zaradi tega obstajajo tudi že napovedi, da bo studio obdržal svoje sodelovanje z Millerjem in filme o Flashu snemal naprej. "Počakajmo in bomo videli," je vse, kar je na to temo izjavil Andy Muschietti.