Od skrivnostnega sveta filma V kot maščevanje se Portmanova podaja med duhove slikarja Goye. Foto: Reuters
Od skrivnostnega sveta filma V kot maščevanje se Portmanova podaja med duhove slikarja Goye. Foto: Reuters
Natalie Portman
Igralka je vse prizore odigrala brez dvojnice. Foto: EPA

Snemanje zgodovinske drame Goyini duhovi v režiji Miloša Formana, ki se je proslavil s kultnimi filmom Let nad kukavičjim gnezdom, se je začelo že jeseni leta 2005 v Španiji. Zgodba pripoveduje o silovitem slikarju iz 18. stoletja Franciscu Goyi in njegovi muzi Aliciji, ki jo zlobni menih brat Lorenzo obtoži krivoverskih dejanj.

Ponovno srečanje po dvajsetih letih
Alicija pade v neusmiljeno kolesje španske inkvizicije in čeprav Goya prosi za njeno rešitev, je zaprta v zapor in strahotno mučena. Čez 20 let njuno ponovno srečanje omogočijo šele Francozi, ki pod Napoleonom vdrejo v Španijo in med drugim iz zapora izpustijo tudi ujetnike. Goya je takrat sicer na vrhuncu svojega umetniškega ustvarjanja in slave, vendar tudi gluh, na trenutke pa zapada tudi v norost. Portmanova je vse prizore v filmu odigrala brez dvojnice in v prizorih z mučenjem celo nastopila popolnoma gola.

Že z dvanajstimi leti med zvezdniško ekipo
Natalie Portman je svojo igralsko kariero začela že v otroštvu, saj je kot 12-letna deklica nastopila skupaj s francoskim zvezdnikom Jeanom Renom v filmu Leon režiserja Luca Bessona. Za vlogo v filmu Bližnji odnosi iz leta 2004 je bila nominirana za nagrado oskar v kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo. Nazadnje jo je bilo mogoče videti v futurističnem trilerju V kot vroče maščevanje, v načrtu pa ima tudi snemanje nove zgodovinske drame The Other Boleyn Girl, kjer bo nastopila skupaj z Ericom Bano.