Knifičeva Noč je zgodba o treh oz. štirih junakih (četrti namreč fizično ni prisoten, a ni zato nič manj navzoč), ki noč preživijo skupaj, čeprav so prejšnji večer že končali skupna razmerja. Zato so zdaj brez obveznosti in se lahko začnejo spominjati. Foto: RTV SLO
Knifičeva Noč je zgodba o treh oz. štirih junakih (četrti namreč fizično ni prisoten, a ni zato nič manj navzoč), ki noč preživijo skupaj, čeprav so prejšnji večer že končali skupna razmerja. Zato so zdaj brez obveznosti in se lahko začnejo spominjati. Foto: RTV SLO
Peter Zobec
Peter Zobec je letošnji dobitnik Badjurove nagrade za življenjsko delo. Foto: RTV SLO
Druga generacija
Druga generacija je zgodba o priseljencih, ki so v Slovenijo prišli iskat boljše življenje. Foto: RTV SLO
Karpo Godina
Karpo Godina in Slobodan Valentinčič letos pripravljata retrospektivo, posvečeno slovenskemu eksperimentalnemu filmu. Foto: RTV SLO
Celovečernega filma Traktor, ljubezen in rock' n 'roll režiserja Branka Djurića na letošnjem festivalu še ne bo mogoče videti, saj ga ustvarjalcem zaradi tehničnih zapletov ni uspelo dokončati pravi čas.

Slavnostni začetek festivala je bil v portoroškem Avditoriju, kjer so podelili Badjurovo nagrado za življenjsko delo, nato pa je sledila projekcija filma Noč, v režiji Mihe Knifica.

Do 17. septembra se bo v Avditorju Portorož in gledališču Tartini v Piranu zvrstilo 82 slovenskih filmov vseh žanrov, za nagrado vesna pa se bo potegovalo 21 filmov. Na festivalu bodo prikazali igrane, dokumentarne, kratke, animirane, eksperimentalne in druge filme, program pa je razdeljen v tekmovalni in informativni del. Selekcijo festivalskih filmov je enako kot lani naredil Jože Dolmark, direktor festivala.

Kdo bo tekmoval?
V tekmovalnem programu so poleg Knifičeve Noči še celovečerci Kratki stiki režiserja Janeza Lapajneta, film Reality režiserke Dafne Jemeršič in film Trpljenje mladega Igorja režiserja Braneta Bitenca. Med srednjemetražnimi filmi, ki se na Obali potegujejo za vesno, so dokumentarni film Druga generacija režiserja Amirja Muratoviča, Američanke v režiji Hane A. W. Slak, Glasba je časovna umetnost, LP film Pankrti-Dolgcajt režiserja Igorja Zupeta, Poročno potovanje Dražena Štadra, Hudičeva kolonija režiserja Borisa Petkoviča, igrani film Moje male ljubice režiserja Matjaža Ivanišina ter zgodovinski dokumentarno-igrani film Aufbiks režiserja Mirana Zupaniča.

V kategoriji kratkih igranih filmov pa na vesno upajo Ohcet režiserja Petra Pasiča, Moj sin, seksualni manijak Gorana Vojnoviča, film Totalka režiserja Klemna Dvornika, Rezina življenja Martina Turka, Ti si jedini gazda ove kuče režiserja Dimitra Anakieva in film Bizgeci Grega Mastnaka. Tekmovalni program dopolnjujejo kratki animirani film Imperij po naročilu in film Kdo je za grmom režiserja Zdravka Barišiča, Tabula rasa režiserja Mateja Kovačiča in Dvorišče Nejca Sajeta. Selektor Dolmark je poudaril, da se vsi filmi iz tekmovalnega programa ne glede na kategorijo potegujejo za glavno nagrado vesna. Retrospektiva bo posvečena slovenskemu eksperimentalnemu filmu, pripravljata pa jo filmski režiser Karpo Godina ter publicist in eksperimentalni avtor Slobodan Valentinčič.

Vesne in druga priznanja v nedeljo
Nagrajenci bodo znani v nedeljo popoldne - dobili bodo festivalske nagrade vesne, ki jih podeljuje strokovna žirija, in druga festivalska priznanja. Žirija bo vesne podelila za najboljši celovečerni in kratki film, režijo, scenarij, glavno žensko in moško vlogo ter stransko žensko in moško vlogo, lahko pa podeli še vesne za montažo, scenografijo, kostumografijo, animacijo, masko, ton, fotografijo in glasbo.

V žiriji letos sedijo Roy Menarini, ki predava filmsko zgodovino in kritiko na goriškem DAMS-u v sklopu videmske univerze, skladatelj, dirigent in jazzovski trobentač Urban Koder ter režiser in pisatelj Marko Sosič.

Badjurova nagrada letos Petru Zobcu
Poleg nagrad vesna filmski ustvarjalci lahko upajo še na nagrado žirije Društva slovenskih filmskih kritikov, nagrado občinstva, nagrado Kodak in nagrado revije Stop za najboljšega igralca oziroma igralko leta. Že nekaj časa pa je znano, kdo bo letos dobil Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ki jo od leta 1995 podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Ob slavnostnem odprtju festivala jo bo prejel režiser Peter Zobec, ki mu bodo na festivalu namenili tudi poseben večer in predstavitev knjige.

Na obali tudi srečanja in delavnice
Tudi letos bo FSF spremljal bogat spremljevalni program. Domači filmski producenti se bodo srečali z mednarodno cehovsko ustanovo Euroimage pod pokroviteljstvom Filmskega sklada RS, srečanje knjige in filma pa bo vodil Zdravko Duša. Na filmski delavnici za dijake in študente, ki jo pripravlja Mestna občine Piran v poklon filmarjema Čapu ter Kavčiču, ki sta bila še posebej vezana na filmsko obalo, bodo posneli filmski remake Čapovega Pirana, na ogled pa bosta tudi dva Kavčičeva kratkometražna filma. Kot poklon festivalu bo na ogled film italijanskega režiserja Kima Rossija Stuarta Anche libero va bene.

Filmarji so imeli le devet mesecev
Ker je letošnji FSF že septembra, so imeli filmarji tokrat na voljo nekoliko manj časa - devet mesecev namesto enega leta. A zgodnejši, septembrski termin pomeni predvsem to, da bo FSF, ki ga direktor festivala Jože Dolmark označuje kot "nacionalno filmsko fešto", potekal pred ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom LIFFe, ki bo novembra. Naslednji razlog za septembrski termin je spoštovanje pravil mednarodnih festivalov, saj je treba imeti v mislih tudi urnike drugih festivalov, nenazadnje tudi zaradi prisotnosti tujih gostov.