Tokrat sledimo romantični dvojici na počitnicah v Grčiji ... Jesse in Céline še vedno filozofirata, se prepirata in drug drugega spravljata v smeh, kljub temu pa se je od njunega zadnjega srečanja marsikaj spremenilo. Foto: Kolosej
Tokrat sledimo romantični dvojici na počitnicah v Grčiji ... Jesse in Céline še vedno filozofirata, se prepirata in drug drugega spravljata v smeh, kljub temu pa se je od njunega zadnjega srečanja marsikaj spremenilo. Foto: Kolosej

Pred polnočjo (Before Midnight) je leta 2013 posneto tretje poglavje ene največjih ljubezenskih zgodb ameriškega neodvisnega filma. Trilogijo z Julie Delpy in Ethanom Hawkom tvorita še Pred zoro iz leta 1995, ki je Linklaterju na Berlinalu prinesel srebrnega medveda, in Pred mrakom iz leta 2004.

Američan sreča Francozinjo ...
Američan Jesse in Francozinja Céline sta v filmu Pred zoro preživela romantično noč na dunajskih ulicah. Ponovno sta se srečala devet let pozneje v Parizu in tako sta v filmu Pred mrakom ves dan razpravljala o neuspelih razmerjih in spoznavala, da med njima še vedno tli. Skoraj desetletje kasneje sledimo dvojici na počitnicah v Grčiji, kar je ujeto v filmu Pred polnočjo. Jesse in Céline še vedno filozofirata, se prepirata in drug drugega spravljata v smeh, kljub temu pa se je od njunega zadnjega srečanja marsikaj spremenilo.

Režiser filma Richard Linklater je scenarij napisal v sodelovanju z Julie Delpy in Ethanom Hawkom, poleg njiju pa v filmu, ki je ameriško-grška koprodukcija, igrajo še Ariane Labed, Athina Rachel Tsangari, Seamus Davey-Fitzpatrick, Xenia Kalogeropoulou in Walter Lassally.

Leta 1960 v Teksasu rojeni Linklater je eden osrednjih predstavnikov ameriškega neodvisnega filma, uveljavil se je z naslovi, kot so denimo Zabušant (Slacker), Zadeti in zmedeni (Dazed and Confused), Predmestje (SubUrbia) in The Newton Boys. Med drugim podpisuje tudi animirani znanstvenofantastični celovečerec A Scanner Darkly, pa tudi Zašpehan narod (Fast Food Nation), Me and Orson Welles in po resnični zgodbi posneti Bernie. Sicer pa je Linklater tudi umetniški direktor družbe Austin Film Society, ustanovljene leta 1985.

Richard Linklater je tudi avtor odmevnega in mnogokrat nagrajenega 12-letnega projekta Fantovska leta (Boyhood), ki je luč sveta ugledal leta 2014. V filmu je v vlogi očeta mogoče videti tudi Ethana Hawka, ki je tudi sicer pogosta izbira tega filmarja.


Film Pred polnočjo bo na sporedu Televizije Slovenija 1 drevi ob 20.05, napovednik pa si lahko pogledate spodaj.