Film  vstopa v življenje gluhe skupnosti, ki jo v Sloveniji sestavlja približno tisoč ljudi. Foto: Rhaego Production
Film vstopa v življenje gluhe skupnosti, ki jo v Sloveniji sestavlja približno tisoč ljudi. Foto: Rhaego Production
Gluhota je še do nedavnega veljala za duševno bolezen, gluhi pa so bili tudi uradno označeni kot "imbecili". Foto: Rhaego Production

Film bo premierno prikazan nocoj v Veliki dvorani Centra kulture Španski borci.

Nevidna gluhota
Gluhota je namreč nevidna, gluhi pa nevidni invalidi, ki so poleg tega še nezmožni komunikacije. Zato je gluhota še do nedavnega veljala za duševno bolezen, gluhi pa so bili tudi uradno označeni kot "imbecili", so zapisali ustvarjalci filma.

V filmu opozarjajo, da so gluhonemi ljudje, kot vsi drugi, ki jim je bilo kretanje oziroma govorjenje s pomočjo rok prepovedano. V filmu pripadniki te nevidne manjšine odkrito spregovorijo o življenju brez zvoka, o vzrokih za izgubo sluha, spopadanju z lastno invalidnostjo in okolico, travmah, ki so jih doživljali in posledicah, ki jih čutijo še danes.

Nikoli do konca izkričane zgodbe
"Pretresljivim življenjskim zgodbam pa se priključujejo marsikdaj še bolj pretresljive zgodbe njihovih otrok, služabnikov v službi življenja gluhih staršev. Kriki gluhih in njihove zamolčane zgodbe se tako skozi filmsko zgodbo prepletajo z molkom nikoli do konca izkričanih zgodb njihov otrok," so o filmu še povedali ustvarjalci.

Dokumentarec traja 56 minut, scenarij zanj je napisal Tadej Čater, ki je film tudi režiral. Film je producirala produkcijska hiša Rhaego Production v soprodukciji z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, sofinanciralo pa ga je Ministrstvo za kulturo RS.


Spodaj si lahko ogledate filmski napovednik in še nekaj utrinkov iz filma.