Digitalno obnovljeno klasiko bodo nocoj premierno predvajali v Slovenski kinoteki.

Foto: SFC/Stane Potrč
Foto: SFC/Stane Potrč

Hladnik je ljubezensko dramo, ki pomeni rojstvo modernega slovenskega filma, leta 1961 posnel po romanu Dominika Smoleta Črni dnevi in beli dan. V filmu sledimo krhkemu razmerju med depresivnim slikarjem Petrom in njegovo zavrženo ljubico, odpuščeno gledališko igralko Marušo, ter njenim plašnim oboževalcem. V glavnih vlogah nastopata Miha Baloh in Duša Počkaj.

V filmu prepoznamo ekspresionistične elemente in vpliv takrat aktualnega francoskega novega vala. Ukvarja se s krizo identitete, minljivostjo in tesnobo, kar se na strukturni ravni manifestira v prepletanju subjektivne in objektivne resničnosti.

Foto: SFC
Foto: SFC

O procesu filma in izzivih, s katerimi se je spopadala restavratorska ekipa, bodo na premieri, ki se bo začela ob 19.00, spregovorili konservator, restavrator ter vodja projekta digitalizacije in digitalnega restavriranja filma Timotej Lah.

Zdenko Vrdlovec je o filmu napisal knjigo Ples v dežju: analiza filma Boštjana Hladnika. Digitalna obnova filma je nastala v sodelovanju Slovenske kinoteke, zavoda Iridium film, podjetja Studio Ritem, Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu Slovenije in ministrstva za kulturo.

Premiera digitalno obnovljene klasike Ples v dežju v Slovenski kinoteki