Na festivalu se bo predstavilo 26 filmov. Foto: RTV SLO
Na festivalu se bo predstavilo 26 filmov. Foto: RTV SLO
Tovarna Rog
V Ljubljani filme gosti tovarna Rog. Foto: RTV SLO

Filmski festival, ki bo potekal v mariborski dvorani Gustav in prostorih oživljene tovarne Rog v Ljubljani, se je začel s projekcijo dokumentarca Rugbi mulci, v dvorani Gustav pa bodo predvajali še filme Še malo zdrži, Nekega lepega dne, Čevapčič, Imperij in Meso ter animacije Zombi Zacharias. Na dan začetka festivala so v Mariboru pripravili tudi parado EuroMayDay, ki opozarja na težave sodobne družbe.

Filme so izbirali tudi naključni gledalci
Drugi dan se festival seli v ljubljanski Rog, kjer se bodo do 7. maja zvrstile številne projekcije, med njimi tudi Weather Underground in Delavke odhajajo iz tovarne. Na 4. Politično nekorektnem filmskem festivalu bodo skupaj predvajali 26 filmov iz 13 držav. Na razpis za sodelovanje na festivalu se je sicer prijavilo 100 filmov, organizatorji pa so sodelujoče izbrali tudi s pomočjo naključnih gledalcev, ki so se udeležili javnih projekcij v prostorih nekdanje tovarne Rog.

V podporo Rogu
Tako so organizatorju želeli podkrepiti ideologijo svobode izražanja in odprtosti, ki je del projekta oživljanja prostora nekdanje tovarne Rog. Festival, na katerem bodo vse projekcije brezplačne, se bo končal s projekcijama filma Vidiki in determinante skupinskega vedenja ter Gunnarju postane udobno.