Foto: EPA
Foto: EPA

Tako kipcev ne bodo podelili 28. februarja, kot je bilo sprva načrtovano, temveč šele 25. aprila. Zamaknitev datuma podelitve pa pomeni tudi, da se bo za lovorike lahko potegovalo več stvaritev. V igri tako ne bodo zgolj filmi, ki so bili premierno prikazani med 1. januarjem in 31. decembrom, temveč lahko konkurirajo tudi filmi s premierami do konca februarja prihodnjega leta, poroča BBC.

Poplave, nemiri, atentat ... in pandemija
Oskarje so prvikrat podelili leta 1929, podelitev pa je bila doslej preložena trikrat. Prvič leta 1938 zaradi poplav v Los Angelesu, drugič leta 1968 zaradi nemirov po smrtonosnem atentatu na borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega in tretjič leta 1981 zaradi atentata na predsednika ZDA Ronalda Reagana.

Za zdaj še ni znano, ali bo podelitev potekala v živo ali zgolj virtualno, če bi pandemija znova izbruhnila pandemije. Sicer slavnostne podelitve oskarjev organizirajo pod streho hollywoodskega gledališča Dolby, dogodek pa prenaša televizija ABC.

Oskarje podeljujejo v gledališču Dolby od leta 2002. Foto: Reuters
Oskarje podeljujejo v gledališču Dolby od leta 2002. Foto: Reuters

Še druge časovne spremembe zaradi danega stanja
Akademija prijave za nominacije tako imenovanih splošnih kategorij (najboljši film, najboljša pesem, izvirna glasba …) sprejema do 15. januarja 2021, za posebne kategorije (animirani, dokumentarni in filmi v tujem jeziku) pa do 1. decembra 2020.
Glasovanje za nominirane filme bo potekalo od 1. do 5. februarja 2021, nominacije pa bodo objavili 15. marca. Glasovanje se bo sklenilo 20. aprila, nato bodo ovojnice z imeni zmagovalcev zaklenili v blagajno do podelitve.

Predsednik Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti David Rubin in njena izvršna direktorica Dawn Hudson. Foto: EPA
Predsednik Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti David Rubin in njena izvršna direktorica Dawn Hudson. Foto: EPA

Letos so zaradi okoliščin, ki jih je povzročila pandemija, v igri za nominacije lahko izjemoma tudi filmi, ki so na ogled zgolj na spletu, torej nimajo projekcij na velikem platnu. Od sredine marca so v ZDA namreč zaprli kinodvorane in preložili številne premiere. Doslej je veljalo, da se mora film najprej vrteti najmanj sedem dni v kinodvoranah okrožja Los Angeles, da lahko pride v izbor za oskarja. Vendar akademija napoveduje, da ko se bodo kinodvorane znova odprle, bodo znova v veljavi stara pravila.

Novost, ki jo prinaša 93. podelitev, je tudi ta, da so dve kategoriji ‒ za mešanje zvoka in montažo zvoka ‒ združili v kategorijo oskarja za zvok oziroma ton.

Odprtje muzeja z večletno zamudo
Predsednik akademije David Rubin in njena izvršna direktorica Dawn Hudson sta sporočila: "Filmi imajo že več kot stoletje pomembno vlogo pri tolažbi, navdihu in razvedrilu v najtemnejših časih. Zagotovo jo imajo tudi letos. Upamo, da bomo s podaljšanjem obdobja za nominacije primernih filmov in zamikom datuma podelitve nagrad filmskim ustvarjalcem omogočili fleksibilnost, ki jo potrebujejo za dokončanje in lansiranje svojih filmov, ne da bi bili pri tem kaznovani za nekaj, česar ne more nadzirati nihče."

Kot sta po pisanju BBC-ja še dodala Rubin in Hudsonova, bosta prihajajoča podelitev oskarjev in odprtje novega muzeja akademije "zaznamovala zgodovinski trenutek, ki bo zbral oboževalce filmov po vsem svetu, da se bodo povezali skozi kinematografijo".