Cristian Mungiu se bo v Kinodvoru udeležil premierne projekcije svojega filma MRI, ki je nastal v koprodukciji Romunije, Francije in Belgije. Foto: Kinodvor
Cristian Mungiu se bo v Kinodvoru udeležil premierne projekcije svojega filma MRI, ki je nastal v koprodukciji Romunije, Francije in Belgije. Foto: Kinodvor

Premiera filma v Kinodvoru bo drevi ob 20. uri, projekciji bo sledil pogovor z avtorjem filma. Sicer je bilo že leta 2017 v načrtu, da bi Cristian Mungiu (1968) prišel v Kinodvor, a so bili takrat zaradi neugodnih snežnih razmer odpovedani vsi poleti iz Bukarešte. Občinstvo ga je zato po premieri filma Matura spoznalo v videoklicu.

'Politično nekorektnih' mnenj film ne povezuje z nobeno narodnostjo ali skupino: mnenja in dejanja so vedno individualna, zato niso odvisna od skupinske identitete, pač pa nanje vplivajo veliko bolj zapleteni dejavniki.

Cristian Mungiu o filmu MRI

Vprašanje spopadanja z neznanim v kriznih časih
V svojem najnovejšem filmu MRI, s katerim se je lani predstavil v tekmovalnem programu canskega festivala, Mungiu raziskuje, kako se človek v kriznih časih spopada z neznanim. Gre za njegov peti celovečerec, ki je odnesel nagrade s festivalov v Torontu, San Sebastianu, Busanu, New Yorku, na Viennalu, v Paliću, Sarajevu in na festivalu Liffe v Ljubljani.

Po naslovu sodeč (v izvirniku R. M. N.) je govor o preiskavi možganov, posnetku, ki skuša odkriti, kaj se skriva pod površjem. Preiskuje dileme današnje družbe, kot so solidarnost proti individualizmu, strpnost proti sebičnosti, politična korektnost proti iskrenosti.

Dve uri trajajoči film govori o naši nagnjenosti k obravnavi t. i. drugih – bodisi pripadnikov druge etnične skupine, druge vere, spola ali družbenega razreda – z zadržki in sumničavostjo. Prikazuje, kako v globalizirani realnosti izginjajo vrednote nekdanjih časov. In se ukvarja s stranskimi učinki politične korektnosti: ljudje smo se naučili, da je bolje molčati, kadar naše mnenje odstopa od trenutne norme.

Kinodvor: premiera filma MRI

MRI je "potrpežljivo zgrajena in režijsko vrhunsko izpeljana drama, ki osupne z dolgimi, natančno orkestriranimi sekvencami protimigracijskih protestov; tako avtentičnih prizorov ne bi bila sposobna zabeležiti marsikatera dokumentaristova kamera," je v recenziji v časopisu Delo zapisal Simon Popek.

V osrednjih vlogah nastopajo Marin Grigore, Judith State in Macrina Barladeanu. Direktor fotografije je Tudor Vladimir Panduru, montažer pa Mircea Olteanu.

Novi val režiserjev, ki je pljusknil iz Romunije
Cristian Mungiu velja za enega pomembnejših predstavnikov tako imenovanega novega vala romunskih režiserjev, ki je na začetku 21. stoletja Romunijo postavil na svetovni filmski zemljevid.

Cristian Mungiu. Foto: Kinodvor
Cristian Mungiu. Foto: Kinodvor

Pridružujejo se mu Catalin Mitulescu z nagrado v Cannesu 2004, Cristi Puiu z nagrado v Cannesu 2005 in BBC nagrado za film leta 2007 ter Corneliu Porumboiu z zlato kamero leta 2006.

Mongiu je bil na canskem filmskem festivalu prvič nagrajen leta 2007 za celovečerec 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva. Njegov tretji celovečerni film Daleč za griči je v Cannesu leta 2012 osvojil nagrado za scenarij in najboljši igralki.

Matura, njegov četrti celovečerec, mu je leta 2016 prav tako na canskem festivalu prinesla nagrado za najboljšo režijo. Šlo je za "zgodba o kompromisih in načelih, odločitvah in izbirah, individualizmu in solidarnosti, pa tudi o vzgoji, družini in staranju. To je zgodba o staršu, ki se sprašuje, kaj je najboljše za njegovega otroka," je o svojem filmu ob premieri dejal Mungiu.