Družabno omrežje Facebook si je leta 2003 zamislil študent Mark Zuckerberg, ki ga je po mnenju združenja ameriških kritikov prepričljivo upodobil Jesse Eisenberg. Bosta s filmom dovolj prepričljiva tudi članom Ameriške filmske akademije? Foto: Kolosej
Družabno omrežje Facebook si je leta 2003 zamislil študent Mark Zuckerberg, ki ga je po mnenju združenja ameriških kritikov prepričljivo upodobil Jesse Eisenberg. Bosta s filmom dovolj prepričljiva tudi članom Ameriške filmske akademije? Foto: Kolosej
David Fincher
David Fincher je bil za oskarja lani nominiran za film Nenavadni primer Benjamina Buttona, letos pa bi se mu lahko nominacija nasmihala za Socialno omrežje. Foto: EPA
Of Gods and Men
Francoska filmska uspešnica o skupini ugrabljenih in ubitih menihov Of Gods and Men prejme nagrado za najboljši tujejezični film.
Somewhere
Sofii Coppola, ki je pred leti navduševala z dramo Izgubljeno s prevodom, so ameriški kritiki za njen najnovejši Tam nekje namenili posebno priznanje.

Narodno združenje kritikov (National Board of Review) je na tradicionalni razglasitvi nagrajencev težko pričakovanemu filmu o rojstvu spletnega fenomena Facebooka namenilo še tri nagrade, David Fincher jo je pobral še za režijo, za najboljši prirejeni scenarij je nagrajen Aaron Sorkin, najboljši igralec pa je Jesse Eisenberg, ki igra samega ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga.

Gre za prve večje nagrade v hollywoodski že tradicionalni sezoni nagrad, ki se stopnjuje vse do februarske (redko tudi marčevske) podelitve tistih najprestižnejših ameriških filmskih kipcev.
Sicer pa je združenje kritikov za najboljšo igralko izbralo Lesley Manville, ki je prepričala z vlogo v filmu Another Year, ki leto dni spremlja življenje zakonskega para. Najboljši stranski igralec je Christian Bale kot zasvojeni boksar v filmu The Fighter, najboljša stranska igralka pa Jacki Weaver v avstralski kriminalki Animal Kingdom.

Preberite recenzije filmov:
- Socialno omrežje
- Na sledi očetu
- Tam nekje

Več kot sto let podpiranja sedme umetnosti
Zgodovina narodnega združenja kritikov sega več kot stoletje nazaj, kot neprofitna organizacija pa se vsa ta leta posveča podpiranju filmov kot umetniški in zabavni formi. Vsako leto prav njegovi člani prvi izberejo najboljši film leta hollywoodskega studia in tako odprejo sezono ugibanja, kdo bo to najuspešneje sklenil. Nagrade bodo podelili šele čez dober mesec dni, 11. januarja na slavnostnem večeru v New Yorku.
Združenje vsako leto predstavi svoj seznam najboljših desetih filmov, ki si ga druga društva in podeljevalci zelo podrobno ogledajo pri pripravi svojih favoritov. Kakšna je torej letošnja deseterica? Another Year Mika Leigha, The King's Speech, ki pripoveduje zgodbo o angleškem kralju Juriju VI., Na sledi očetu (Winter's Bone), ki smo ga letos videli tudi na Liffu, animirano komedijo Svet igrač 3 (Toy Story: 3) in že omenjenega The Fighter. Seznam zaokrožajo še Hereafter, Izvor (Inception), Zlovešči otok (Shutter Island), The Town in True Grit.
A nekateri kritiki pogrešajo naslove, o katerih so domnevali, da je njihovo mesto na tovrstnih seznamih zagotovljeno, med drugim Black Swan Darrena Aronofskega.
Pa vendar, prav tako pogosto, kolikor se vsako leto omenja, da so vse te podelitve nagrad pogosto napovedovalci oskarjevih zmagovalcev, bi morali omeniti, da pa včasih tudi ni tako. Če pogledamo že na lansko leto, je narodno združenje kritikov za najboljši film izbralo V zraku (Up in the Air), ki si je pozneje sicer prislužil nominacijo za oskarja za najboljši film, samega kipca pa ni odnesel.
Uspešen pohod francoskega filma
Zanimiv je tudi izbor najboljšega tujejezičnega filma. Gre za francoski naslov Of Gods and Men Xavierja Beauvoisa, ki je tudi francoski kandidat za oskarje in je v Franciji prinesel kar osem milijonov evrov, zasnovan pa je na resnični zgodbi o skupini cistercijanskih menihov, ki so jih leta 1996 ugrabili in ubili v Alžiriji.
Marsikateri naslov dobro poznan z Liffa
Najboljši dokumentarec je po njihovem mnenju Waiting for 'Superman', ki se ozira po ameriškem izobraževalnem sistemu. Najboljši animirani film pa je prav tisti s seznama desetih najboljših letošnjega leta, Svet igrač 3, medtem ko je najboljši izvirni scenarij Zakopan (Buried), pod katerega se je podpisal Chris Sparling.
Kot najbolj obetavna igralka je prepričala Jennifer Lawrence iz omenjenega Na sledi očetu, posebno priznanje gre Sofii Coppola za film, ki smo ga prav tako imeli priložnost videti na Liffu - Tam nekje (Somewhere).
Spodaj si lahko ogledate napovednike deseterice filmov letošnjega leta, ki ga tradicionalno pripravi združenje ameriških kritikov, ob teh pa tudi nagrajeni film Socialno omrežje.