Film, ki ga je režiral Joseph Kosinski, je doživel številne zamike in zamude zaradi pandemije, ki je kar za dve leti prestavila premiero filma. Foto: Kolosej
Film, ki ga je režiral Joseph Kosinski, je doživel številne zamike in zamude zaradi pandemije, ki je kar za dve leti prestavila premiero filma. Foto: Kolosej
Sorodna novica Tom Cruise je na premiero novega Top Guna kar sam pilotiral helikopter

Slovensko premiero bo dolgo odlagano nadaljevanje Top Guna doživelo 24. maja (z odprtjem novega Cineplexxovega multipleks kina na Rudniku), že 18. maja pa bodo film – v prisotnosti Toma Cruisa – slavnostno predvajali na festivalu v Cannesu. Še pred redno distribucijo pa v javnost kapljajo prve uradne recenzije; prvih 76 ocen ima na agregatni spletni strani Rotten Tomatoes kar 96-odstotno pozitivno vrednotenje.

59-letni Tom Cruise se torej vrača v vlogi Peta "Mavericka" Mitchlla, rahlo arogantnega vojaškega pilota, ki po karierni lestvici nikoli ni zlezel do vrha predvsem zato, ker ne spoštuje avtoritete. Ampak zdaj je Maverick dobil zadolžitev urjenja skupine mladih pilotov, ki jih čaka posebna misija.

Mark Kennedy, kritik za Associated Press, je novi film opisal kot "šolski primer tega, kako posneti nadaljevanje". "Film je v zadovoljstvo, ker ima eno nogo še v preteklosti in se dotakne vseh referenčnih točk prvega filma – ampak kljub temu je samostojen izdelek."

Britanski The Telegraph je film opisal kot "nezaslišano vznemirljiv" in kot "nedvomno najboljši studijski akcijski film v zadnjih letih".

Svetovna premiera filma je bila 4. maja v San Diegu. Tom Cruise je nanjo pripilotiral v lastnem helikopterju. Foto: AP
Svetovna premiera filma je bila 4. maja v San Diegu. Tom Cruise je nanjo pripilotiral v lastnem helikopterju. Foto: AP
Izvirni Top Gun (1986) je bil ena največjih filmskih uspešnic osemdesetih. Foto: IMDb
Izvirni Top Gun (1986) je bil ena največjih filmskih uspešnic osemdesetih. Foto: IMDb

Največji film Cruisove kariere?
Analitiki napovedujejo, da bo novi Top Gun eden najdonosnejših blockbusterjev letošnjega poletja. Če se bodo napovedi, da bo premierni konec tedna v Severni Ameriki res nanesel več kot sto milijonov dolarjev, izkazale za resnične, bo to najdonosnejša premiera celo v Cruisovi karieri. Za premiero je bil sicer pripravljen že pred poletjem 2020, a je studio Paramount zaradi pandemije distribucijo filma prestavljal kar debeli dve leti.

Cruise film že vneto promovira po vsem svetu: na premiero v San Diegu je prišel tako, da je s helikopterjem pristal na letalonosilki, za naslednji teden pa verjetno že načrtuje bombastičen prihod v Cannes.

The Los Angeles Times poroča: "Cruise (eden od producentov) in njegovi sodelavci so očitno vložili veliko truda v ohranjanje kontinuitete z dogodki, če že ne s slogom prvega filma. Maverick je daljša, dražja in veliko tehtnejša zadevščina: zaradi poglobljene čustvene dimenzije in dražje produkcije ima petičen, elegičen sijaj. Film je kot poletna zabava, preoblečena v prestižnega dinozavra, ali pa obratno. Eden od redkih hollywoodskih blockbusterjev, v katerem junaki letijo brez superjunaških ogrinjal, in od njega je odvisno ogromno."

Cruisovo vrnitev v vlogo Mavericka je tako zadovoljstvo gledati zato, ker Cruise to obravnava kot užitek.

The Telegraph

Kritiki so v svojih recenzijah poudarili še adrenalinske prizore letalskih akrobacij, čustveno močno zgodbo in dober nastop igralcev v stranskih vlogah, predvsem Milesa Tellerja, ki igra Goosovega sina "Roosterja". (Goose je bil Maverickov letalski partner, ki je v prejšnjem filmu umrl, Rooster pa zdaj za to krivi Mavericka.) V filmu nastopijo še Jennifer Connelly, Jon Hamm, Monica Barbaro, Danny Ramirez, Val Kilmer in Ed Harris.

"Skoraj nič v filmu Top Gun Maverick vas ne bo presenetilo, razen tega, kako spretno izpelje vse, kar si občinstva želijo in pričakujejo." Foto: EPA

Večina hvale pa je dejansko namenjena Tomu Cruisu samemu. "To je sveža preobleka za izvirnik ... film, tako kot prejšnjega, naprej poganja zvezdnik, ki nikoli ne bo nič drugega kot to," piše recenzent revije Rolling Stone. Tudi pri Entertainment Weekly se strinjajo, da "skoraj vsi prizori pripadajo Cruisu". "Na tej točki svoje kariere niti ne igra več likov, pač pa variacije na temo – in ta tema je, morda, Poslednji filmski zvezdnik. In tam v višavah nima konkurence."

Kam je šla "homoerotična napetost"?
Med redkimi, ki so imeli vsaj kakšne zadržke do filma, je bil Guardianov recenzent Peter Bradshaw, ki je opazil, da v filmu manjka "homoerotična napetost izvirnika iz osemdesetih" ter da je "celo manj progresiven pri vprašanjih spola kot izvirnik, ki je konec koncev imel žensko na vodilnem položaju". V novem filmu imamo sicer lik pilotke, ne pa tudi vaditeljice, ki jo je prejšnjič igrala Kelly McGillis.

Maverickovo simpatijo tokrat igra Jennifer Connelly in "na neki točki se bomo morali pogovoriti o tem, da Hollywood sprejema starejše ženske samo, če ustrezajo točno določenemu videzu", kot je poudarila recenzentka pri The Independentu.