Miha Vipotnik: Osem, dvokanalna videoinstalacija, 1992, zanka 8 minut. Foto: SCCA
Miha Vipotnik: Osem, dvokanalna videoinstalacija, 1992, zanka 8 minut. Foto: SCCA

Projekcije, zbrane pod imenom Obrazi analognega/Kvantizacija rdeče, bodo na sporedu enkrat mesečno do konca junija, v istem programskem sklopu napovedujejo še predavanja in pogovore. Program, ki bo opus prvič celovito postavil na ogled in v razmislek strokovnjakom in širši javnosti, so v Slovenski kinoteki pripravili skupaj SCCA-Ljubljana in v sodelovanju s TV Slovenija.

Dogajanje se bo začelo nocoj ob 19. uri z odprtjem razstave Screen Memory v kinotečni dvorani in dvokanalne videoinstalacije Osem v kinotečni kavarni. Obe postavitvi prikazujeta večmedijsko razsežnost njegove umetniške prakse.

Iz analov slovenske sodobne umetnosti
Temu nocoj sledi prvi program avtorjevih zgodnjih eksperimentalnih in performativnih del. Projekcijo bo s predavanjem uvedla medijska teoretičarka Melita Zajc in v pogovoru po projekciji z avtorjem razprla specifične razsežnosti njegove filmske in medijske prakse. Osrednje mesto programa bo zavzela projekcija Videograma 4 (1976/79), ki se umešča v anale slovenske sodobne umetnosti kot začetek eksperimentalnega videa in večmedijske umetnosti, prikazana bodo še dela Moda za vas (1974), It Brings Luck (1984), Insert iz otroške oddaje 'A' (1985) ter Prostor 2 (1986).

Osrednje mesto programa bo zavzela projekcija Videograma 4 (1976/79). Foto: SCCA
Osrednje mesto programa bo zavzela projekcija Videograma 4 (1976/79). Foto: SCCA

Leta 1954 rojeni Vipotnik je slikar in režiser z večmedijsko in interdisciplinarno prakso, ki je s svojimi deli pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Njegov opus, ki se je oblikoval v več kot 40 letih ‒ med 1974 in 2018 ‒ obsega več kot 50 avtorskih filmov in videov, televizijskih oddaj, interdisciplinarnih projektov, instalacij in ambientov, so sporočili iz SCCA-Ljubljana (Zavod za sodobno umetnost).

Filme in videodela vključuje v kompleksne večmedijske projekte
"Je eden tistih umetnikov, ki so gibljive slike prepoznali kot svoje temeljno izrazno sredstvo že zelo zgodaj in so v njem aktivni še danes, pa naj gre za filme ali enokanalna videodela, ki jih pogosto vključuje tudi v kompleksne večmedijske projekte,"
so še zapisali. S projekcijami bodo enkrat mesečno v kinoteki vse do junija v razmislek strokovnjakom in širši javnosti prvič celovito predstavljali Vipotnikov opus. Kuratorja programa sta Barbara Borčić in Peter Cerovšek s Postaje DIVA/SCCA-Ljubljana.

Retrospektiva opusa režiserja Mihe Vipotnika

SCCA v arhivu Postaja DIVA hrani Vipotnikova dela in jih v zadnjem času še posebno sistematično raziskuje, analizira in predstavlja v mednarodnem prostoru. "Ponosni smo, da bo odslej Vipotnikov opus v arhivu hranila tudi Slovenska kinoteka, v najboljši kakovosti na nosilcih LTO. Vse to je dober razlog za veselo praznovanje, saj obeta tudi nadaljevanje tovrstnega sodelovanja na področjih prikazovanja, kritiške refleksije in hranjenja pomembne avdiovizualne kulturne dediščine," piše na njihovi spletni strani.

Vipotnik sicer od leta 1975 sodeluje z RTV, kjer z ekipo inženirjev in tehnikov eksperimentira z elektronskim signalom in manipulacije aplicira v eksperimentalne videe, TV-uvodnike in glasbene programe.